artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Egy idő után mindenkinek szüksége van egy új matracra. A piacon számtalan típust találni, így bárkiben felmerülhet a kérdés, hogy vajon melyiket érdemes választani. A megfelelő matrac sokat segíthet a gerincünk állapotán, javíthatja az alvás minőségét, mennyiségét, emellett hozzájárulhat a kielégítő pihenéshez. Nem mindegy azonban, hogy milyen ágyról van szó, de az sem, hogy gyerek vagy felnőtt számára keresünk új darabot.

Az alábbiakban 5 hasznos tippet osztunk meg a választáshoz.

1.tipp: Ne csak az árat nézzük!

Ahogy szinte minden terméknél, a matrac esetében is az ár a döntő. Ez az egyik legfontosabb szempont a matrac vásárlásnál, pedig hiába veszünk drágát, ha az végül se nem kényelmes, se nem elég puha vagy kemény az adott személy számára. Az egészségügyi matracok átlagos élettartama 5-10 év, sokszor azonban 15 évig is bírják, főleg, ha sikerül egy tartósabb darabot találni. Ez nagyjából 1800 matracon töltött éjszakát jelent, így nem érdemes ezen spórolni.

Az olcsóbb helyett keressünk inkább egy kiváló minőségű változatot, mindezt úgy, hogy figyelünk az alapanyagok minőségére. Azok a matracok, amikért kevesebbet fizetünk, valószínűleg gyorsabban el fognak használódni, hamarabb keletkeznek rajtuk kifekvések, ezáltal gyakrabban szorulnak cserére. Az olcsóbbak főleg nyaralókba, rövid távú tartózkodásra alkalmasak, ahol csak időnként hajtjuk álomra a fejünket.

2.tipp: Vegyük figyelembe az alvási szokásainkat

A férfiak és a nők más-más pozícióban szoktak aludni. Akadnak, akik az oldalt fekvést részesítik előnyben, mások háton vagy hason töltik az éjszakát. Ehhez a matracok is alkalmazkodnak, hiszen léteznek már kétoldalas és két különböző keménységgel rendelkező változatok is. A matracokat tehát igény szerint forgathatjuk, ezáltal mindenki a saját kényelmességi szintjét kaphatja meg.

Párok esetében további plusz lehet, hogy a legtöbb esetben egyénileg választhatjuk ki, hogy kinek milyenre van szüksége, hiszen két különálló matrac megvételével máris minden gondot megoldottunk. Bár nem biztos, hogy túl romantikus, ha valóban kényelmesen szeretnénk tölteni az éjszakát, akkor ez a legjobb választás.

3.tipp: Nem mindegy az alvópóz sem

Ahogy öregszünk, úgy változnak meg a szükségleteink. Míg régen jobban aludtunk puha matracon, addig lehet, hogy ma már sokkal inkább a keményet részesítjük előnyben. Ehhez azonban tudni kell a súlyunkat és a magasságunkat, hiszen ez is befolyásolja, hogy milyen matracot érdemes venni.

Aki hason tölti az éjszakát, annak nem jó a kemény matrac, hiszen eközben nyomja a belső szerveket, rossz hatást gyakorolhat a vérkeringésre és az emésztésre. Ilyenkor jobb a puha vagy a közepes keménység.

A háton fekvés a legegészségesebb, hiszen így a testsúly egyenletesen oszlik el, nem képződik nyomás sem a belső szervekre, sem az ízületekre. Aki azonban náthás, esetleg légzőszervi betegségben szenved, annak lehet jobb választás az oldalt vagy a hason alvás. Háton aludni főleg a férfiak szoktak, nekik kemény, közepesen kemény, vagy nagyon kemény matracra lesz szükségük.

A nők általában oldalt fekszenek, nekik a puha matracot érdemes beszerezniük, ebből is olyat, amiben nincsen kókuszréteg. Ez segít abban, hogy a matrac tökéletesen illeszkedjen a test formájához és megfelelő pozícióban tartsuk a gerincet. A legjobb tehát a puha vagy a közepesen kemény változat.

4.tipp: Vegyük figyelembe az ágyrács fajtáját

Az sem mindegy, hogy a választott darab kompatibilis-e az ágyráccsal. A rugós matracok esetében, valamint a merev és nem állítható ágyrács kombinációját akkor válasszuk, ha szeretnénk alvás közben puha és rugalmas hatást magunknak. A puha és rugó nélküli matracok számára a lamellás ágyrácsok a legjobb választások, míg a kemény és közepesen keményeknek a merev, nem állítható lamellás, tömör fából készült masszív léces kivitelekre lesz szükségük.

5.tipp: Az ágyrácsok cserélhetőek

Ha találtunk egy rendkívül kényelmes matracot, de az nem kompatibilis az ágyráccsal, akkor ne feledjük, hogy ezek cserélhetőek, így nem feltétlenül kell döntő szerepet játszaniuk abban, hogy milyen matracot veszünk. Egyszerű és anyagilag sem annyira megterhelő megoldás kicserélni az ágyrácsot és venni egy jobb minőségű matracot, amely garantáltan tökéletes pihenést biztosít majd a testünk számára. Az ágyrács cseréje sokszor egy egész fokkal megváltoztathatja a matrac keménységét, így teljesen más érzést nyújt pihenést közben.

You have no rights to post comments