artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A helyzet kegyetlen, de korántsem reménytelen- alighanem ez tekinthető a Hűtéstechnika Kft. által szervezett szakmai fórum legfontosabb üzenetének. Tóth László, az Express Hűtéstechnika ügyvezető igazgatója, a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének regionális elnöke az immár 26. alkalommal megtartott szakmai konferencián mindjárt a köszöntőjében „robbantva”, tőle megszokott kendőzetlen őszinteséggel beszélt azokról a cseppet sem megnyugtató jelenségekről, amelyek miatt nem csak a szakmának lehet félnivalója. Ennek ellenére a jövőbe mégis optimistán tekint, bízva abban, hogy pontosan a mostani szükséghelyzet lehet az, ami kitermelheti magából a megoldásokat. KÉPGALÉRIA

 Csatoljátok be a biztonsági övet...


– kezdte formabontó módon köszöntőjét Tóth László, aki idén 50 éve lépett a szolgáltató szakmába a GELKA szerviz munkatársaként, majd 35 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy vállalkozóként folytatja tovább ezt a tevékenységet. Elnök úr szokásához híven zsákbamacska és „felvezető körök” nélkül, mindjárt első mondatában a lényegre tért: a megjelenteknek minden ízében izgalmas, provokatív, néhol háborgó gondolatokat ígért.

26 hutestechnikai szakmai nap07 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Tóth László - Express Kft.

„A mai nap vezérszavai a változás és az iránykeresés” – folytatta előadása keretezését Tóth László, utalva hivatásának jelenlegi legnagyobb kihívásaira. Az Express Kft. ügyvezető igazgatója szerint napjainkban az indokoltnál jóval több szakmai iránymutatás áll szemben egymással, ennek a következménye pedig nem lehet más, mint a bizonytalanság, mivel sok esetben képtelenség megmondani, melyik követendő példa lesz helyes, és melyik nem. Példának okáért említette az Európában a közelmúltban bevezetett 150-GWP korlátot és a kvótarendszert, amelynek hosszútávon sikeres működése a szakma meglátása szerint erősen kétséges.

26 hutestechnikai szakmai nap06 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Mindez pedig könnyen idézhet elő olyan helyzetet, hogy a felhalmozódott többszázezer, vagy akár több millió tonnányi hűtőközegtől egyik napról a másikra meg kell majd szabadulni, az ezzel járó károkat és generált problémákat pedig jelenleg képtelenség kiszámítani.

Szintén a bizonytalan állapotot erősíti, hogy az általa is problémásnak tartott 150-GWP rendszer kizárólagos használatára vonatkozó szabályozásból jelenleg több is van. Példának okáért ő 2030-as dátumról tud, míg egy kollégája 2025-ről, és nyilvánvalóan nagyon nem mindegy, hogy egy, vagy öt éve van az iparágnak az átállásra.

A szükség nagy úr...


Optimizmusa ennek ellenére megmaradt, reményét fejezve ki abban, ha az ő értesülése a pontos, és valóban van még öt év az átállásig, akkor a szakma ki tud fejleszteni egy életképes és elfogadott alternatívát. Bizakodásának alapja az az örökzöld igazság: a szükség nagy úr. Nincs olyan élethelyzet, amely nagyobb teljesítményre tudná késztetni az embert, mint egy szükségállapot-márpedig a mostani pontosan ilyen, ezért is bízik az innovációban.

26 hutestechnikai szakmai nap02 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepngDivatos mondássá vált, járjunk az élen. Járjunk, de nem mindegy, milyen áron”- utalva a felelősségre, amit meglátása szerint az anyagi érdekek lobbija sok esetben felülír, letérve ezzel a józan paraszti ész kiszámítható útjáról.

További fajsúlyos problémának tartja a biztonságot érintő, sokszor nehezen követhető változtatásokat, ami rendkívüli veszélyeket hordoz magában. Emlékeztetett: csak az ő szervízükben majdnem 20 kollégája dolgozik, akik egy nagyobb hiba, szerencsétlenség esetén életveszélybe kerülhetnek, a kockázat és a felelősség tehát igen nagy. Éppen ezért tartja rendkívül veszélyesnek, ha zavaros hátterű motivációval hoznak olyan döntéseket, amik szakmailag nem megalapozottak.

A jelen-és jövőbeli aggályait összefoglalva leszögezte: immár nyolcadik éve ad hangot annak, ha az általa felsorolt, a szakma döntő része szerint is problémás és veszélyes változtatások mindegyikének zöld utat engednek a döntéshozók, az beláthatatlan következményekkel fog járni. 
 

Szokásához híven előadását ismét a témát leginkább kifejező idézettel zárta:

 „A változás az egyetlen dolog, ami soha nem változik.
A változás nem mindig könnyű, de mindig érdemes.
A változás nemcsak elkerülhetetlen, de gyönyörű is.
A változás nem jelenthet mindig búcsút valamitől, hanem lehetőséget új dolgokra az életünkben.”
Matt Haig

 

Utolsó gondolatként minden kollégájának lendületet és kitartást kívánva, a pozitív hozzáállást nyomatékosítva kijelentette, igenis bízik abban, hogy a szakma a helyes zászlót követve meg fogja találni a megfelelő iránymutatást.

 

26 hutestechnikai szakmai nap13 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Juhász László - Climalife Kft

A konferencia állandó résztvevőjének számító Juhász László, a Climalife Kft. tulajdonosa előadásában a legfrissebb törvényi előírások tisztázása mellett a közeljövő legsúlyosabb kihívásairól is beszélt. Meglátása szerint a növekvő hűtési igény, és a rendelkezésre álló kapacitás csökkenése miatt 2025-től hűtőközeg hiányra lehet számítani, ami jelentős áremelkedésekkel járhat együtt. A szakma és a hatóságok legfontosabb feladata, hogy ezt a vészjósló folyamatot még időben orvosolni tudják.

26 hutestechnikai szakmai nap16 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Korbácska Ákos - szakoktató

A jogi és szakmai elképzeléseket ötvözte Korbácska Ákos szakoktató előadása, aki a hűtőközegeket érintő legfrissebb tervezet szerint mutatta be a várható közeljövőbeli változásokat. A szakoktató szerint a strukturális átalakítások legfőbb üzenete a kisebb kapacitás, ennek a célnak megfelelően 2030-ig kizárólag 150 GWP ( globális felmelegítő hatás mérőszáma) alatt üzemelő hűtöközegek működhetnek Európában.

A változások korát éljük, ami rendkívül gyors, és mélyreható...


- csatlakozott Tóth László meglátásához Dr. Mayaleh Tarek, a Budapesti Műszaki Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének docense, az oktatási kabinet tagja. Tarek tanár úr az elméleti és gyakorlati oktatás legfrissebb tapasztalatainak ismertetése mellett az elhangzott félelmekre és aggályokra reagálva elmondta, képzéseik egyik legfőbb prioritása, hogy a szakmát érintő változások időben lekövetve legyenek beépítve az oktatásba.

 26 hutestechnikai szakmai nap22 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Dr. Mayaleh Tarek - BME

A szakmai hatóságok képviselői a konferencia törzsvendégeiként ezúttal is lehetőséget kaptak álláspontjaik ismertetésére, majd válaszoltak a jelenlévők kérdéseire.

Gurdon-Kiss Hermina és dr. Szabó Iván, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság munkatársai minden aktuális és várható jogi szabályozásról tájékoztattak, amelyek érinteni fogják a hűtőközegeket. A szakértők elmondták, a hatóság és vállalkozások közös érdeke, hogy azok az Európai Unió által bevezetésre kerülő új törvényi szabályozások, amelyek alapjaiban fogják érinteni a hűtőközegek rendszerét, minél gyorsabban és zökkenőmentesen legyenek harmonizálva a hazai szakma mindennapi működésével.

Felhívták a figyelmet, a jogi háttér változásainak egyik fontos eleme a jelentősen szigorodó ellenőrzési rendszer, amit ezentúl több hatóság, jóval szigorúbb szempontok alapján, gyakoribb időszakonként fog végezni.

26 hutestechnikai szakmai nap26 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Gurdon-Kiss Hermina és dr. Szabó Iván - Nemzeti Klímavédelmi Hatóság

 A szakmai eszmecserét a hagyományokhoz híven a finom ebéd szakította félbe, majd a délután folyamán az alábbi előadások hangzottak el:

  • Pallos Levente, Babai Attila (DAIKIN Hungary Kft.) :

DAIKIN CO2 Conveni-Pack (CVP) Integrált berendezés ismertetése, telepítési és beüzemelési előírások.

  • Fribért Csaba (Danfoss Kft.):

Danfoss alternatív ajánlások

  • Gyuris Péter (Soós Zrt.)

I-COOL aggregátok alkalmazása elsősorban a CO₂ rendszerekbe.

  • Piblinger Tibor (Technológiai Hűtés és Klíma Kft.)

A1, A2, A3, Besorolású hűtőközegek tulajdonságai, jelenlegi alkalmazási területei.

  • Hübsch Attila (DTN Group Kft.)

A leggyakrabban előforduló gyakorlati hibák a kompresszorok üzembe helyezésekor és a szerelésből eredő meghibásodások.

daikindtngroup

sooskft

 

 

You have no rights to post comments