artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 20. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Berettyóújfaluban a volt Megyeháza Fráter László terme adott otthont 2012. augusztus 28-án a Bihari Szabadművelődési és Népfőiskola Egyesület által elnyert TÁMOP-5.1.1-09/7-2009-0015 azonosító számú „Második esély népfőiskolai program Biharban” című projektjének sajtótájékoztatójának és záró konferenciájának.

 

A projekt során a képzési program 4 hét alatt, 12 – 16 fős csoportokban zajlott. A képzések a projektmenedzsmentet 3 fő alkotja: projektmenedzser, pénzügyi vezető és projektasszisztens.

A szakmai megvalósítást 2 szakember, a szakmai vezető és a mentor végezte. A szakmai vezető feladata volt a képzések teljes vertikumának irányítása, közreműködés a részfeladatok összehangolásában. Fontos feladat a képzések tárgyi és személyi feltételeinek biztosítása, az oktatók, tanárok, trénerek kiválasztása, felkérése és a szerződéses kapcsolat előkészítése. Megtervezte a képzések időbeosztását, a toborzás, felvételi eljárás módját, valamint felelős volt a felnőttképzés jogszabályi feltételeinek megteremtéséért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mentor részt vett a toborzás, a kiválasztás megtervezésében, lebonyolításában. A felvételi eljárás során részben az ő közreműködésével folytak az interjúk, felügyelte a felvételi tesztek kitöltését. Közreműködött az interjúk és a tesztek kiértékelésében, az egyéni fejlesztési tervek elkészítésében. A csoportokban kapcsolatépítő szerepet töltött be, segítette a csoporttagokat a beilleszkedésben.

Képzéseink három részből álltak. Az első körben 120 főt 120 órás „Kulcskompetenciára épülő alapkészség fejlesztő programba” vontunk be. Az intenzív képzés zömét Berettyóújfaluban (6 csoport), míg egyet-egyet Biharkeresztesen és Komádiban tartottuk. Ennek köszönhetően a bihari térség 20 településéről vontunk be résztvevőket. A képzési programban fejlesztettük a résztvevők anyanyelvi kommunikációját, tanulástechnikai ismereteit, vállalkozói, állampolgári kompetenciáit és kulturális tudatosságát. A fejlesztés eredményeként nőtt az önbizalmuk, javult kommunikációs, problémamegoldó és konfliktuskezelő képességük.

A kulcskompetencia fejlesztő program elvégzése feltétele volt a szakmai képzésre való jelentkezésnek. Szociális gondozó és ápoló OKJ-s képzésre 67 fő jelentkezett, akik közül 18 fő nyert felvételt. A képzést 17 fő végezte el, közülük 2 fő kiváló, 15 fő jeles eredménnyel.

Harmadik képzési programunk a munkaerő-piaci ismereteket tartalmazó „Álláskeresési technikák tréning” volt. A 30 órás programban résztvevőink megismerték a nyílt és rejtett álláshelyek felkutatásának módját, technikáját és segítő eszközeit (önéletrajz, motivációs levél írása, telefonálási technikák).

Fontos része volt tevékenységeinknek a résztvevők utánkövetése a képzési programokból történő leválás után. Ezt a tevékenységet mentor munkatársunk folytatta, folyamatosan tartotta a kapcsolatot volt hallgatóinkkal.

Összegzésként megállapíthatjuk, hogy hatodik sikeres Európai Uniós projektünket zárjuk 2012. augusztus 28-án. Bizonyítást nyert azon feltevésünk, hogy a nehéz helyzetben lévő embereknek fontos a személyes segítségadás, kompetenciáik fejlesztése nélkül nem tudnak kitörni, zsákutcába kerülnek. Különösen vonatkozik ez a perifériákon lévő hátrányos helyzetű térségekre.

 

You have no rights to post comments