artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Hátproblémák esetén a gyógytorna jelentheti az egyik leghatékonyabb megoldást a fájdalmak enyhítésére és a hátproblémák kezelése érdekében. A torna célja, hogy a szalagok és az izmok, valamint az ízületeink erősödjenek. Nyújtással és a mozgékonyság javításával sokat tehetünk egészségünkért. A hátfájások jelentkezhetnek a hátunk felső, valamint az alsó területeken is, amely lehet kisugárzó éles vagy tompa. Súlyos esetben érzékkieséssel is számolnunk kell, valamint kísérő tünet lehet a fejfájás, a látás zavar, a fülcsengés vagy a szédülés is.

Hogyan kezdjünk neki a gyógytornának?

A legfontosabb talán az, hogy kérjük ki egy szakorvos véleményét mielőtt bármilyen tornagyakorlatba fognánk. Az orvos segít a pontos probléma diagnosztizálásában és esetleg olyan tornagyakorlatokra is tud javaslatot tenni, amelyek segítenek az állapotunk javításában.

A megfelelő gyakorlatok kiválasztása fontos lépés. Ezek a speciális gyakorlatok erősítik a hátizmokat, nyújtják gerincünket és javítják egyensúlyunkat is. Idős korban az egyensúlyvesztés gyakori probléma, ezért ezek a gyakorlatok sokat javíthatnak az állapotunkon.

Soha ne erőltessük meg magunkat. A speciális gyógytorna gyakorlatokat mindig fokozatosan kezdjük el beépíteni a mindennapjainkba. Fájdalom esetén a gyakorlatot azonnal szakítsuk meg, nehogy többet ártsunk, mint használjunk vele. A túlzásba vitt torna sok esetben még rosszabbá teheti az állapotunkat.

A tornagyakorlatokat rendszeresen végezzük, hiszen így segíthet a hátizmok erősítésében és a hátproblémák megelőzésében. Általában heti 2-3 alkalom a javasolt.

hátfájás kezelése gyógytorna segítségével lehetséges, de ehhez persze profi gyógytornászhoz is el kell látogatnod először.

Milyen típusú gyakorlatokkal segíthetünk a hátfájásunkon?

Az első feladat tehát a pontos ok kiderítése majd csak ezután következhet a szakember által előírt gyógytorna terápia megkezdése. Az egyéni kezelési terv alapján aktív és passzív feladatsorokat kell elvégeznünk gyógyulásunk érdekében. Hátfájás esetén a legfontosabb teendőnk a gerinc mellett található izmok nyújtása. Erre legtöbbször a stretching technikát alkalmazzák, de sok esetben a fascia terápia is hatásos lehet, amely a belső szerveket és a csontokat összekötő kötőszöveteket hivatott kezelni. A manuálterápiát kézzel végzi a szakember, amely során a hátfájást oldják. A nyújtó gyakorlatokra helyezik általában a hangsúlyt, de az izomegyensúly helyreállítása is nagyon fontos. Ha a szakember segítségével elsajátítjuk a helyes testtartást, akkor sokkal ritkábban alakulhat ki a későbbiekben hátfájás. A fent felsorolt újfajta gyógytornák mellett természetesen mi magunk is tornázhatunk otthonunkban. Ügyeljünk arra, hogy csak olyan gyakorlatokat végezzünk, amelyet előzetesen a szakemberrel is egyeztettünk. A terápiás kezelések és az otthon elvégzett torna segíteni fog a hátfájás megszüntetésében és annak megelőzésében is.

Törekedjünk arra, hogy ezek a kezelések és az otthon elvégzett gyakorlatok is fokozatosan kerüljenek bevezetésre, nehogy túlterheljük magunkat és rosszabbodjon állapotunk. Ennek érdekében elkerülhetetlen a pontos kezelési terv kidolgozása.

You have no rights to post comments