artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 23. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vegyes zöldségkrémleves

Mozzarellával-kolbásszal grillezett karajszeletek jázmin rizzsel, kukorica salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az egyik leggyönyörűbb dolog az ember életében, amikor kimondhatja választottjának a boldogító igent – sok magyar pár esetében azonban nem ennyire egyszerű a történet, különösen, ha a piszkos anyagiakról van szó. Ekkor jön képbe a házassági vagyonjogi szerződés – mi a lényege és miért szokták megkötni? Milyen előnyei és hátrányai vannak? A kérdésről Dr. Andirkó Balázs debreceni ügyvéddel beszélgettünk.

Mi is pontosan a házassági szerződés és mikor szokás kötni?

A Dr. Andirkó Ügyvédi Iroda alapítója úgy magyarázza a dolgot: „A házassági szerződés a vagyonjogi szerződések egyik fajtája, melyet nemcsak házastársak, hanem házasságkötés előtt a  házasulandók is köthetnek. Joghatását tekintve vagyonjogi szerződés megkötésére pedig az élettársaknak is lehetősége van, de ezt nem nevezhetjük házassági vagyonjogi szerződésnek. A Polgári Törvénykönyv alapján főszabály szerint minden házasságkötés után szerzett vagyon beleszámít a házastársak közös vagyonába.

A házassági vagyonjogi szerződés gyakorlatilag ezt a hagyományos vagyonelosztási rendszert írja felül, miután a felek saját akaratukból mind öröklés, mind válás esetén eltérhetnek a törvényi javaslattól. A vagyonelosztási protokoll felülírása mellett azonban léteznek egyedi esetek (például második házasságkötés), amikor kifejezetten előnyös lehet házassági szerződést kötni. Ilyenkor érdemes fixálni a dokumentumban az egyes felekhez tartozó vagyontárgyakat és a gyermekek közti öröklést, valamint a közös vagyont.”

Milyen előnyei és hátrányai vannak a házassági szerződésnek?

Dr. Andirkó Balázs szerint egy házassági vagyonjogi szerződésnek több olyan előnye is van, amelyek miatt érdemes elgondolkozni annak megkötésén. „A dokumentum segítségével bizonyos elemeket például (ugyanígy adósságokat) ki lehet vonni a közös vagyonból, ami a bonyolultabb családi viszonyok rendezését szolgálhatja. Emellett az öröklés során is segítségre lehet, mivel az egyik fél hirtelen halála esetén a vitás kérdésekben is megoldást nyújthat, azonban hangsúlyozom, hogy a házassági szerződés a végrendeletet nem helyettesíti.

Bár egy házassági szerződés jelentősen megkönnyítheti a vagyonmegosztást és az öröklést, olykor akadhatnak vesztesei is – különösen, ha bizalmatlansági okból jön létre az okirat. Tartsuk azonban észben, hogy még egy aláírt házassági szerződés sem mindig örök érvényű: a felek közös akaratából ugyanis akár igény szerint megszüntethető vagy módosítható az okirat.”

You have no rights to post comments