artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az élő eredmények tenisz vonatkozásában is percről-percre jönnek már, tenisz élőben pedig minden egyes időpillanatban elérhető már.

A tenisz népszerűsége és a relikviák

Talán kevesen tudják, de a tenisz fogadás a labdarúgás, a kosárlabda és néhány amerikai sport fogadása mellett a legnépszerűbb fogadási eseménynek számít az online sportfogadás világában, plusz úgy egyáltalán a sportrajongók között is. Ennek több oka is van, az egyik legfontosabb az, hogy ma már élő eredmények tenisz vonatkozásában is minden egyes kis tornáról elérhetőek és nézhető tenisz élőben nagyjából minden időpillanatban. És itt nem csak a nagy Grand Slam tornákra kell gondolnunk, hanem a jóval kisebb összdíjazású versenyekről is bőven van közvetítés manapság. A női tenisz és a férfi tenisz vonatkozásában sincs már túl nagy különbség, ugyanannyira népszerű az egyik szakág, mint a másik. Szintén fontos ok a tenisz fogadás népszerűségében, hogy ez az egyik legkönnyebben fogadható sportág az online sportfogadás platformjain, méghozzá azon egyszerű tény miatt, hogy itt csak két eredményre lehet fogadni, az egyik vagy a másik fél győzelmére.

Napi szinten jönnek a hírek a tenisz világából Magyarországon is, számtalan különféle relikvia, ütő vagy éppen tenisz karkötő vásárolható, így elmondható, hogy ez a sportág hazánkban is a népszerűbbek közé tartozik. A legtöbben a nagy sztárok miatt nézik a teniszt, a legnagyobb sztárok pedig a ranglistának köszönhetően születnek, így nagyon fontos az ATP ranglista ismerete. Szerencsére ahogy a női tenisz esetén, úgy a férfi tenisz vonatkozásában is van elérhető világranglista minden időpillanatban, ráadásul az élő eredmények tenisz esetén is könnyedén követhetőek számos weblapon. Ez pedig azzal összeadva, hogy tenisz élőben is számtalan streaming oldalon nézhető, lehetőséget teremt arra, hogy akár a legkisebb tornák meccseit is követhessük. Az ATP ranglista az Association of Tennis Professionals (ATP) által közzétett ranglista, ami egyrészt meghatározza azt, hogy ki milyen tornákra milyen selejtezők után kerülhet be, másrészt azt is ez mondja meg, hogy egyes tornákon milyen kiemelésben indulnak a versenyzők. Van, aki egyébként tenisz karkötő képében minden versenyen magával viszi a kiemelési számát.

Szakértőnk úgy látja, hogy a sportfogadók körében eléggé jól elkülöníthető az a réteg, aki rendszeresen fogad teniszre, de ezen fogadók körében is van arra vonatkozóan preferencia, hogy női vagy férfi versenyekre fogadnak. Hiszen utóbbiak esetén szinte mindig hosszabbak a meccsek, így az élő fogadás is más lehetőséget biztosít, a női tenisz esetén pedig teljesen más stratégiák mentén lehet nagyot kaszálni.

tenisz

Az ATP ranglista története

Az első ATP ranglistát 1973. augusztus 23-án tették közzé az egyes vonatkozásában, a párosoknál kicsit később, 1976-ban jelent meg a világranglista. A pontokat a ranglistán az

  • egyes tornákon elért eredmény alapján lehet gyűjteni,
  • de az is számít benne, hogy milyen kiemeltnek számít egy adott torna.

Értelemszerűen tehát a legtöbb pontot a négy nagy Grand Slam tornán lehet gyűjteni, ezért is fókuszálnak ezekre a versenyekre a világsztárok is. Nem éjjel-nappal frissül a ranglista, általában hétfőnként adják hozzá az előző heti pontokat. Kevesen tudják, de a pontokat 52 héttel a megszerzésük után törlik egy adott versenyző neve mellől, kivéve az ATP Finals tornákat, ahonnan az előző évi tornához számítják az egy éves határidőt. A ranglistán elfoglalt helyezés így azt is mutatja, hogy mennyire sikeres egy adott versenyző.

A férfiaknál az elmúlt években és várhatóan még egy ideig Novak Djokovic fogja uralni a listát, aki 86 különböző tornát nyert meg eddig karrierje során, közte pedig volt 20 Grand Slam győzelem is. Igazi Australian Open specialistának számít, 9 alkalommal tudott nyerni az év első Grand Slam versenyén. Karrierje során több mint 360 héten keresztül szerepelt ő az ATP világranglista élén. Persze mások vitatják azt, hogy Djokovic lenne minden idők legjobb játékosa, de jelen cikkünkben a világranglistáról van szó, amelynek egyértelműen ő az egyik uralkodója.

De azért volt itt még néhány igazán szép teljesítmény a múltban, a jelenleg még mindig aktív Roger Federer például 237 héten keresztül volt folyamatosan az ATP világranglista élén 2004 és 2008 között, és valószínűleg ezt a rekordot soha nem is fogják már megdönteni. Ma már nem tartozik a legjobb játékosok közé, hiszen a feltörekvő fiatalok egyre többször tudják megverni. Viszont az, hogy 1998 óta képes volt a világ legjobbjai között maradni, mindent elmond sportemberi nagyságáról. És hát ha a férfi ATP világranglistáról beszélünk, akkor az elmúlt évek harmadik nagy ászát sem szabad kihagyni a felsorolásból, Rafael Nadal egyértelműen Djokovic és Federer mellett az elmúlt évek egyik igazi nagy ásza.

A 2001-ben profivá vált Nadal eddig 90 tornagyőzelmet szerzett karrierje során és ebből 21 Grand Slam siker volt, aminél többet senki nem tudott szerezni. A salakpályák igazi sztárjáról van szó, aki valószínűleg Federerrel és Djokoviccal együtt fog majd szépen visszavonulni a tenisz világából, hogy átadja a helyet a feltörekvő fiataloknak. Akiket aztán láthatunk is már a pályán és a világranglistán is, de még nehéz megmondani a helyezésekből azt, hogy ki lesz végül az a sztár, aki akár csak megközelítheti Federer több száz héten át tartó uralmát a világranglistán.

A konklúzió

Ha pedig fogadóként tekintünk a kérdésre, akkor egyértelműen érdemes a ranglistát kéznél tartani tenisz fogadások esetén, hiszen meglepetések előfordulnak minden sportban, de azért arra nem sűrűn van példa, hogy az első 10-be tartozó játékosok simán kikapjanak olyanoktól, akik kívül vannak a legjobb 100-on.

És szerencsére napjainkban vannak olyan magyar teniszezők is, akik képesek még egy Grand Slamen is odaérni a legjobbak közé, tehát fogadási és szurkolói szempontból is nagyszerű helyzetben vannak azok, akik érdeklődnek a tenisz iránt. Természetesen nem csak a férfiaknak, de a nőknek és a párosoknak is van saját ranglistájuk, ezt se felejtsük.

You have no rights to post comments