artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A hullámlemezek kiváló választást jelentenek az ipari, mezőgazdasági, valamint kereskedelmi létesítmények esetében. Itt a rendeltetéstől függően remek választást jelenthetnek a 18-as változatok, esetleg a 35-ösek, amik lehetővé teszik, hogy nagyobb felületeket is áthidaljon, mindezt megnövelt hullámmagassággal. A mezőgazdasági épületnél rendkívül elterjedtek, hiszen merevek és stabilak, ami miatt alkalmasak istállók, magtárolók, de még csarnokok fedésére is. Gyors és költséghatékony megoldás, ami jól tűri a mechanikai hatásokat.

Az alábbiakban eláruljuk, hogy mit kell figyelembe venni a felhasználás során.

Hasznos útmutató a hullámlemezekhez

A hullámlemezek megóvják a különféle felszereléseket, állatokat, vagy éppen az épületben dolgozó embereket. A mezőgazdasági felhasználás esetén két dolgot kell figyelembe venni. Az egyik a szigetelés, a másik pedig a páralecsapódás mértéke. Ez is fontos szempont a hullámlemez felhasználásánál. Az előbbit könnyebben megoldhatjuk, hiszen a két lemez közé elhelyezett hőszigetelő anyaggal máris extra munkaterhet jelent. Ez lehet üveggyapot vagy éppen poliuretán hab egyaránt.

A hullámlemez kiváló választás a kereskedelmi és az ipari épületek megépítéséhez, ahol nagyon fontos a gyors munka, hogy az adott létesítmény a lehető legkorábban rendelkezésre álljon. Ez azt is eredményezi, hogy hamarabb szolgálja ki a vállalkozás igényeit, hamarabb tudunk bevételre szert tenni. Ez igaz a mezőgazdasági épületekre is, ahol szintén nem mindegy, hogy az állatok vagy a takarmány mennyi ideig van a szabad ég alatt.

A hullámlemezzel gyorsan és olcsón valósítható meg a csarnokok, a magtárolók, az állattartó telepek fedése. Nem gond a napelem és a napkollektor felszerelése sem, gond nélkül kivitelezhetőek erre a burkolatra. Emiatt épp annyi lehetőséget rejt magában, mint egy klasszikus tető vagy építmény, de mégis sokkal költséghatékonyabb.

A felhasználás kulcsa

A hullámlemez, szinuszlemez, vagy szinuszos trapézlemez a hagyományos trapézlemez egyik fajtája, viszont annál jóval lágyabb megjelenésűek. A hullámformájú anyag 0,4 és 0,75 mm vastag, horganyzott, cinkkel felületkezelt, aminek egyik oldalát műanyaggal is ellátják, hogy még jobban állja a sarat az időjárási viszontagságokkal szemben. Méretválasztásnál azonban figyelembe kell venni az S és a SIN számokat, ahol előbbi a szinuszt, tehát a hullámot, utóbbi pedig a hullámprofil magasságát takarja milliméterben kifejezve.

A már említett fém hullámlemez mellett vannak műanyagok is, valamint bitumenből készült hullámlemezek, ezeket aszerint kell alkalmazni, hogy mi az elsődleges felhasználási terület. A műanyag fő előnye, hogy olcsóbb, könnyebb, tehát tető felújítására kiváló választás, akár mezőgazdasági épületek esetében is. A bitumenes szintén gazdaságos és tartós, ami könnyen alakítható. A modern lemezeket formaldehid-mentesen állítják elő, ami környezetbarát megoldást takar.

A különféle lemezekkel mezőgazdasági ingatlanokat, épületeket fedik le, hiszen fontos lecserélni a régi elavult palatetőket. A hagyományos hullámpala az egészségre rendkívül káros azbesztet tartalmaz, amely az állatokra és a takarmányra is veszélyes lehet. A bontáskor a levegőbe kerülhet a káros anyag, ahogy a folyamatos elöregedés sem tesz jót neki. A hullámlemezzel azonban költséghatékonyan cserélhetjük le a tetőt és óvhatjuk meg a magunk és a környezetünk egészségét.

A hullámlemez felhasználása egyéb területeken

Tulajdonképpen ugyanarra alkalmas, mint a trapézlemez, azonban egy sokkal szebb és esztétikusabb megoldásról beszélhetünk, nem véletlen, hogy sokan inkább ezt választják, hiszen árban nem igazán van eltérés a kettő között.

Alkalmas lehet vízszintes, függőleges, illetve keresztirányú burkolásra egyaránt. A változatos profilmagassága és a széles színválaszték miatt pedig könnyen alakítható, időhatékony szerelést eredményez. A kívánt eredmény eléréséhez azonban nem árt szakember segítségét kérni.

Ha figyelembe vesszük az előnyeit, akkor alkalmas lehet mezőgazdasági épületek tetőfedésére, főleg a klasszikus hullámpala kiváltására, de gyakran találkozhatunk vele homlokzati burkolásnál, belső falburkolatok készítésénél egyaránt.

You have no rights to post comments