artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Beköszöntött a tavasz. A kertet még nem tudjuk rendezgetni, úgyhogy marad a lakás. Mikor meglátjuk az első napsugarakat, késztetést érzünk a megújításra, ezt a lendületet gyorsan ki kell használni, nehogy elszálljon. Ilyenkor szeretjük a lakásunkat kicsit megújítani, átrendezni. Így történt ez velem is ma reggel, megakadt a szemem a könyvespolcunkon.  A könyvek idővel egyre gyarapodnak, felkerülnek a polcra és azt vesszük észre, hogy megjelenésük rendezetlenné válik.  Kicsit belemerültem, hogyan tudnék ezen változtatni.

 
ÖSSZESZEDTEM NÉHÁNY PRAKTIKÁT,  HOZZÁTETTEM SZÁMOS ÖTLETET, TANÁCSOT, AMI TALÁN NEKED IS SEGÍT!
 
Könyvespolc ötletek 06Először is ürítsd ki teljesen a polcokat és tisztítsd meg. Biztos ismered a KonMari módszert, amely szerint csak olyan könyveket szabad tartani, amelyek örömet okoznak, minden mást el kell adományozni vagy ajándékozni. Tulajdonképpen a rendszerezés módja a személyes ízlésedtől függ.Talán a legnépszerűbb és a könyvtárakban is megszokott az ábécé szerinti könyvfelrakás.(lehet szerző v. könyvcím alapján).
A műfaj szerinti rendezés (akció, romantika, fantázia, ezotéria, történelmi stb.), nagyon praktikus, idősporoló megoldás, ha tudjuk milyen stílusban szeretnénk olvasni. Nagyon különleges, mikor szín szerint, a szivárvány színeit utánozva rakjuk fel a könyveket. De létrehozhatunk akár ombre effektust is, a sötéttől a világosig.
Csoportokat alkothatunk kedvenc könyveinkből, vagy azokból, amikhez gyakran szeretnénk hozzáférni. Így nem kell keresgetni őket. Elkülöníthetjük az olvasott és a nem olvasott könyveket egymástól. Kedvenc módszerem a hasonló méretű és magasságú könyvek csoportosítása, mert ez letisztult megjelenést kölcsönöz. Akár tartsd a magas könyveket a szélén, és rövidítsd le a közepét, vagy válassz polcokat a legmagasabb könyvvel kezdődően a legrövidebb könyvig.
 
VIGYÁZZ, A TÚLZSÚFOLT KÖNYVESPOLC MIATT A SZOBA IS ZSÚFOLTNAK TŰNHET!
Könyvespolc ötletek 10A kevesebb több! Ha különböző méretű és színű könyvek kerülnek egymás mellé, zavarhatja az összképet. A túlméretezett könyveket tedd egymásra  fektetve a polcra. Ez a halmozás jó taktikája a könyvtípusok elkülönítésének, nem beszélve arról, hogy ily módon kihasználjuk a függőleges teret is. Lehet kötéssel a fal felé fordítani, így egységes képet mutatnak a könyvek. Elhelyezhetjük a legszembetűnőbb, gyönyörű kötésű darabot a polc közepére, arccal kifelé fordítva, majd kis szünet hagyásával körberakhatjuk.
 
Tulajdonképpen kedved szerint különböző elrendezésekkel szórakozhatsz, viszont tartsd meg a kétharmados szabályt. Gondolkodj el azon, hogyan lehet legjobban kihasználni a rendelkezésre álló helyet, miközben hagyj néhány üres területet. 
 
 
MINDEN POLCNAK CSAK A KÉTHARMADÁT TÖLTSD MEG KÖNYVVEL!
Az üres helyekre rakj dekoratív kiegészítőket, vázát, növényeket, úti fotókat, köveket. Mindent odarakhatsz, ami boldogságot okoz, ha ránézel. Egy otthon akkor válik igazán otthonossá, ha olyan részleteket rejt magában, melytől igazán a sajátunknak érezzük. 
 
  
NE AGGÓDJ AZON HOGYAN FOG KINÉZNI, MIVEL A TÚLFORMÁZOTT POLCOK ERŐLTETETTNEK TŰNNEK!
 
Könyvespolc ötletek 02Viszont, ha a minimál stílus a kedvenced, nyugodtan hagyd üresen. A könyvek is szeretnek lélegezni. Az a fontos, hogy egy esztétikus összkép alakuljon ki. 
 
Játszhatunk könyvesszekrényünk formai megjelenésével, dísztárgyként és akár térelválasztóként is jól funkcionál.
 
Végül, de nem utolsó sorban a világításról sem feledkezzünk meg, hiszen központba helyezi a könyveket és a személyes kincseket. Ha beépített világítással egészíted ki a könyvszekrényeket vagy polcos elemeket, akkor az egész szoba hangulata fokozható. Sőt, okos világítással a fény intenzitása is állítható.
 
 
ildi02
 
 
Muraköziné Kiss Ildikó
lakberendező - AURA Interior Design
 

You have no rights to post comments