artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A szívnek a működéséhez oxigénre és tápanyagokra van szüksége, melyek a véráramlással jutnak el hozzá. A szívet tápláló artériákat koszorúereknek nevezzük. A koszorúerek a főütőérből (aortából) erednek.

A megfelelő vérellátás csak akkor valósulhat meg, ha a szívet tápláló erek épek. Koszorúér betegségről akkor beszélünk, ha a szívet ellátó erek betegsége miatt károsodik a szív vérellátása. A betegség lassan alakul ki, a szívet ellátó erek belső falán lerakódások, plakkok jönnek létre, melyek az erek falát beszűkítik. A beszűkült ér nem képes az általa ellátott szívizomterület számára elég oxigént és tápanyagot szállítani.

Az így kialakult ellátási zavar lehet tünetmentes, de a károsodás súlyos esetben szívizomelhaláshoz (infarktus), szívritmuszavarhoz vagy hirtelen szívhalálhoz vezetnek.

A koszorúérbetegség kockázati tényezői között szerepelnek a magas vérnyomás, a kezeletlen vagy nem jól kezelt cukorbetegség, a dohányzás, a magas koleszterinszint, az elhízás és mozgásszegény életmód, valamint az örökletes hajlam.

A koszorúérbetegség leggyakrabban mellkasi fájdalommal kezdődik. Az egészséges verőerek fala sima és könnyen átjárható. Ha a szív artériás rendszerében valamilyen okból szűkület alakul ki, akkor a szívet körülvevő koszorúserek nem tudnak elegendő vért szállítani, ez oxigénhiányhoz vezet, ami mellkasi fájdalom formájában nyilvánul meg, ezt nevezzük angina pectorisnak.

Főbb tünetei a légszomj, hirtelen jelentkező mellkasi szorító fájdalom. Ezek kezdetben fizikai terheléskor lépnek fel pl. ha lépcsőn cipelünk valamit, de akár egy stresszhelyzet vagy egy kiadós étkezés is kiválthatja. Kezdetben, ha a beteg csökkenti a terhelés, akkor a tünetei enyhülnek, később azonban a fájdalmak egyre gyakoribbá válnak, kisebb terhelésre is mellkasi fájdalom léphet fel.

Az angina bénító, markoló jellegű, szegycsont mögötti fájdalom, amely a vállakba és főként a bal karba sugárzik, esetenként a hasba, az állkapocsba, a fogakba vagy a lapockákba sugárzik ki.

Gyakori tünet a roham előtti nehézlégzés. A rohamok többsége nappal jelentkezik, de éjjel is előfordulhat olyan álmok hatására, mely pulzust és a vérnyomást jelentősen növelik.

A diagnózis felállításához és klinikai megítéléshez a panaszok pontos ismerete és a szív koszorúerei állapotának felmérése egyaránt fontos, mivel a tünetek erősége nem mindig áll arányban a kóros eltérés mértékével.

A diagnózis felállításakor megállapításra kerül a mellkasi fájdalom oka és a kardiológus elkülöníti a szíveredetű és a nem szíveredetű panaszokat. Mellkasi fájdalmat okozhat nyelőcsőbetegség, mozgásszervi megbetegedés, vázizomsérülések, tüdőbetegség de az úgynevezett pánikbetegség is.

A panaszok fellépésének körülményei, a fájdalom helye, időtartama ill. a tünetek megszűnésének körülményei, jellegzetességei alapján a diagnózis felállítható.

A diagnózis alátámasztásához egyéb vizsgálatok szükségesek: labor, EKG, szívultrahang, terheléses EKG vizsgálat, 24 órás EKG monitor, szükség esetén szívizotóp és koszorúérfestés elvégzésére is szükség lehet.

Emellett fontos a kardio-vaszkularis rizikótényezők pontos felmérése.

Az Ön kardiológusa a betegség megállapításakor komplex gyógyszeres kezelést indít, amennyiben a koszorúérbetegség súlyos, úgy további vizsgálatok elvégzését javasolja (koszorúérfestés).

Mit tehet Ön az állapota javításáért?
A rizikófaktorok befolyásolásának lehetőségei közül kiemelendő
a dohányzáscsökkentése, elhagyása
a megfelelő életmód, egészséges táplálkozás, testmozgás
társbetegségek (cukorbetegség és magas vérnyomás) megfelelő kezelése
Amennyiben hasonló panaszai vannak, rizikófaktorokkal rendelkezik mielőbbi kardiológiai kivizsgálás javasolt.

Forrás: https://www.facebook.com/millenniumkardiologia

millenniumkicsi

Millennium Kardiológia és Belgyógyászat Magánrendelő
Berettyóújfalu, Millennium út 5/5.

Telefon: 06 (20) 549 0018

You have no rights to post comments