artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A cukorbetegség lényege az, hogy sajnálatos módon folyamatosan károsítja testünk szinte összes szervét, így a szív és érrendszert is. A cukorbetegség tüneteinek észlelésekor tehát egyúttal kardiológus szakorvost is fel kell keresni.

A cukorbetegség

A vérben keringő cukor látja el sejtjeinket energiával. Szervezetünk szinte minden táplálékból képes cukrot előállítani, melyet sejtjeink az inzulin nevű hormon segítségével hasznosítanak. Bizonyos esetekben a hasnyálmirigy nagyon kevés inzulint termel, vagy egyáltalán nem képes inzulint kibocsátani. Ez az 1-e

s típusú cukorbetegség, amely többnyire gyermekkorban jelenik meg.Más esetekben inzulin ugyan van, de a sejtek a szokásosnál kevésbé érzékenyek rá. Ez az inzulinrezisztencia, amely végül cukorbetegséghez vezet. A szervezet ugyan egy darabig fokozott inzulintermeléssel igyekszik a vércukor szintet normálisan tartani, de a rezisztencia növekedésével már sajnos ez sem elegendő.

Intő tünetek

Ha a vérben keringő cukor nem képes a sejtekbe bekerülni, akkor a sejtek éheznek. Eközben a szervezet igyekszik megszabadulni a fölösleges cukortól, és vizelet útján kiüríti azt. Sok cukor csak sok folyadékban képes oldódni, így a szokásosnál sokkal több vizelet termelődik. A beteg sokat jár pisilni, és rengeteget iszik, hogy pótolja az elvesztett folyadékot. A cukorbetegek látása homályossá válhat, ez is a vízvesztés miatt alakul ki: a szemlencse víztartalma csökken. Az immunrendszer cukorbetegség esetén legyengül, gyakorivá válnak a fertőzések, a sebek pedig nehezen, lassan gyógyulnak. A 2-es típusú cukorbetegség szinte mindig túlsúly esetén alakul ki, míg az egyes típusnál általában fogyás jelentkezik.

Kardiológiai szövődmények

A vérben keringő cukor csökkenti az erek rugalmasságát, ezzel együtt nagyobb az esély az érelmeszesedésre, magasabb az LDL szint („káros koleszterin”). Az érfalakban cukorbetegség esetén gyulladás jöhet létre, így fokozódik a véralvadási hajlam és a magas vérnyomás esélye, amely komoly szív- és érrendszeri szövődményeket okozhat. A cukorbetegség miatt kialakuló koszorúér-betegség akár ötszörösre is növelheti az infarktus esélyét, és ez sajnos a nőket sem kerüli el. A stroke 2-3-szor gyakoribb a cukorbetegeknél, mint az átlagpopulációban. De nem csak a szív környéki ereket veszélyezteti a cukorbetegség. A végtagok ereiben is gyakori az érszűkület, főleg a láb érintett ebben. A járás közben jelentkező görcsös fájdalom erre utalhat. Az érszűkületből érelzáródás is kialakulhat, végül előfordulhat, hogy elkerülhetetlen a láb amputációja.

Forrás: https://www.facebook.com/millenniumkardiologia

millenniumkicsi

Millennium Kardiológia és Belgyógyászat Magánrendelő
Berettyóújfalu, Millennium út 5/5.

Telefon: 06 (20) 549 0018

You have no rights to post comments