artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2021. december 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 874-9786

06 (30) 596-1883

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Káposztaleves

Csikós tokány tésztával

Heti "B" menü:

Köménymagleves

Toroskáposzta

HETI MENÜ

"Iskolai újságnak indult. Egy interjúval kezdődött. Azután jött sorba a többi interjú is. És egyszer csak a tanárok mögött megláttam az "EMBERT"...

... az ifjú, álmokat szövögető diákot, a hétköznapi gondokkal küzdő felnőttet, a családanyát, családapát, a széles látókörű, művelt embert, az elkötelezett, hivatásának élő pedagógust. A beszélgetések során sokat tanultam az emberi értékekről, a kitartásról, a munkáról. Közel kerültünk egymáshoz. Egyszeriben fontosak lettek számomra ezek az írások, mert az én tanáraim gondolatait tartalmazták. Én is megyek. Sok mindent viszek, de ezt a könyvet itt hagyom emlékül. Szeretettel, egy ballagó diák: Nagy Anikó Katalin"

 

Köszöntöm a cikk olvasóit!

Nagy Anikó Katalin vagyok, volt "Aranyos" diák és jelenleg elsőéves jogászhallgató a Debreceni Egyetemen.
Az "Aranyos" Szavak című interjúkönyvet 2011-ben, a gimnáziumból való ballagásom napján ajándékoztam az iskolának. Ezzel a kötettel szerettem volna megköszönni az iskola tanárainak mindazt, amit az ott töltött 4 év alatt kaptam.

Fogadjanak szeretettel egy kis ízelítőt a könyvből.

 

 

 

Baradács Péterné Kahut Viola
történelem-angol nyelv

Hová járt tanárnő iskolába és mi a legkedvesebb emléke ebből az időből? Mi a legkellemesebb élménye, amiről az Arany János Gimnázium jut eszébe?

Amikor felépült az 5-ös suli, azaz a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, akkor az én osztályom az 1-es iskolából átkerült az új épületbe, úgyhogy a második osztályt már ott kezdtem. Most érdekes látni, hogy megújult, egy kicsit nosztalgiával tekintek rá. A középiskolát természetesen én is itt végeztem a gimnáziumban 1990-95 között. Szerettem a tanáraimat, s bár sokan nyugdíjba vonultak már, jó részük  azóta munkatársam lett. A tanár szakjaimat Szegeden és Debrecenben végeztem el, csodálatos diákévek voltak ezek is, nehéz válogatni az élmények között, de ha már választanom kell, akkor a francia tanárnőm Dr. Szabó Ödönné Emike néni kirándulásai hagytak bennem mély nyomot, akivel egészen Franciaországig utazhattunk el a gimis osztálytársaimmal.

Emlékszik még mi szeretett volna lenni kiskorában?

Nagyon szerettem volna népdalénekes lenni, indultam is minden iskolai népdalversenyen rendületlenül, de soha nem kaptam semmiféle helyezést, így szembesülnöm kellett azzal, hogy ehhez nincs elég tehetségem. Persze énekelni azóta is nagyon szeretek, a gyerekeim is rengeteg dalt tudnak.

Miként döntött úgy, hogy történelmet szeretne tanítani? Miért pont az Arany János Gimnáziumot választotta munkahelyéül?

Ez teljes mértékben a volt osztályfőnökömnek és történelem tanáromnak Körtvélyesi Jánosnénak köszönhetem. Nagyon szerettem az óráit, s mivel ekkor már tanárszakra szerettem volna menni, jelentkeztem Szegedre történelem szakra. Amikor megkaptam a diplomát, akkor is ő kért meg a gimnázium igazgatójaként, hogy jöjjek ide dolgozni.

Mióta dolgozik itt?

Lassan 11 éve.

Mint már mesélte tanárnő, hogy sokfelé járt a világban, így kíváncsiak vagyunk melyik város tetszett a legjobban?

Nagyon jó lenne, ha mindannyian ki tudnátok jutni külföldre valamilyen módon tanulni. Én fél évet végeztem diákként a strasbourgi egyetemen, itt is írtam meg a szakdolgozatomat az Európa Parlament könyvtárában, és közben egy kint élő magyar család gyermekére vigyáztam, ha szükség volt rám. Elzász Csodálatos hely, német és francia hagyományokkal.

Milyen, számára kellemetlen szituációba nem szeretne kerülni? Került már kellemetlenségbe?

Persze, számtalanszor. Például nagyon béna puskázó voltam mindig. Egyszer általános iskolában puskázáson kapott az egyik tanárom és kaptam érte egy óriási taslit. Attól kezdve mindig úgy éreztem, hogy a tanárok csak engem figyelnek dolgozatírás közben.

Hol szeret pihenni? Kis vagy inkább a nagyvárosokat választja pihenés helyéül?

Minden szombatot a férjem családjánál Zsákán, minden vasárnapot pedig az én szüleimnél Bakonszegen töltünk, de nyaranta is nagy családdal megyünk, már évek óta a Balatonhoz. Képtelen lennék nagyvárosban pihenni, de ez valószínűleg azért van, mert mindenhová a gyerekeimmel megyek pihenni, őket pedig nehéz lenne bezárni egy belvárosi szállodába vagy leengedni egy zsúfolt főutcára.

Melyik a kedvenc témája a történelemben?

Például a középkori és újkori magyar történelmet nagyon szeretem. Lehet, hogy az is közrejátszik ebben, hogy ezeket a témákat már a diákok is jobban kedvelik mondjuk az ókori India történelménél, szívesebben tanulják, így sokkal több a közös sikerélmény is.

Kiről szeret a legjobban órát tartani? Miért?

Minden korszaknak van egy-egy lenyűgöző személyisége, de különösen minden tiszteletem a nagy hódítóké, felfedezőké, államalapítóké. Róluk inkább „mesélek” mint tanítok.

Melyik az a hely, amiről tanít, és szívesen ellátogatna oda?

Bármilyen furcsa, de Európát ha lehet, én már nem szeretném elhagyni. Valamikor úgy gondoltam, csodálatosak lehetnek a piramisok, India, a kínai Nagy Fal, és jó lenne megnézni a Grand Canyont is, de a jó öreg Európában jobban kiismerem magam. Finnországot egyszer szívesen bejárnám.

Mire a legbüszkébb itt az iskolában és a magánéletében?

Néhány hete volt a gimis osztálytalálkozónk, ahol mindenki mesélt magáról, és a végén azt kellett bevallani, hogy elégedett-e az életével, boldog-e az adott személy. Én abban a szerény létszámú csoportban voltam, amelyik igennel válaszolt. 8 éve házasodtam össze a férjemmel, van egy 7 és egy 4 éves lányunk, és most várjuk a harmadik babát, új, saját elgondolás alapján épített házunkba. A férjem vezető beosztásban dolgozik a rendőrségen, és mindketten szeretjük a munkánkat. Sok időt töltünk a mi szüleinkkel is, ráadásul az öcsémnek is  tavasszal születik kisfia. Azt hiszem, most mindenem megvan, amire valaha is vágytam. Erre vagyok büszke.

Ha most lenne a pályaválasztása, változtatna akkori döntésén?

Legfeljebb annyit, hogy egyből két szakot vennék fel az egyetemen. Nehéz volt az angol szakot a család mellett végezni.

Kérem, mutassa be egy napját.

5:40-kor kelek, hogy kikészítsem, kivasaljam mindenkinek a ruháját, elkészítsem a reggeli kötelező teát és ha van időm elszaladok friss péksüteményért. A ropogós vajas kifli ennyit megér. Aztán rendszerint én viszek el mindenkit oviba, suliba, munkahelyre, és utoljára én érkezek meg a helyemre. Délután ha nincs esti tagozatom, akkor 2 óra körül megyek haza, de ha délután is itt vagyok, akkor csak 5 óra után. Igyekszem délután bevásárolni a vacsorához, mert a lányokkal nem egyszerű boltba menni, aztán szedem össze a csapatot autóval. Este mesét nézünk, de a tévét csak a híradóra kapcsoljuk be. 8 órakor lámpaoltás, csak ha dolgozatjavítás vár, akkor maradok fenn.

Mi a kedvenc :

Étele?  Magyar töltött káposzta – mindenféle változatban, és minden olasz étel, ami fűszeres, paradicsomos, hagymás, sajtos….

Itala?  Egyértelműen a tea. Mi szedjük a gyógynövényeket (menta, kamilla, kakukkfű, citromfű), de ilyenkor télen a gyümölcsteák is fenségesek.

Színe?  Mostanában a zöld.

(Szerencse) Száma?  6

Tantárgya a történelmen és az angolon kívül?  Matematika.

Zenéje?  Hangulattól függ, de nagyon szeretem pl. Lorena McKennitt - The Lady of Shalott, ismertebb együttesek közül (persze amin felnőttem): Guns and Roses, U2, Madonna, Edda….

Könyve?  Kedvencet nehéz választani, de sokszor ajánlom a diákoknak: George Orwell 1984-ét.

Filmje?  A horror teljesen kizárva. Szeretem a Gyűrűk urát, a vígjátékok közül a Vejedre ütöket, és történelmi témájú filmeket pl. a Katonák voltunk, Rettenthetetlen, 300. Persze a gyerekek miatt nálunk leggyakrabban mesék mennek, még ma is imádom a Magyar Népmesék sorozatot. Perpillanat a Verdák a legmenőbb mese nálunk.

Állata?  Kutya.

Mi a horoszkópja?  Mérleg, teljes mértékben igazak rám a jegyre vonatkozó leírások.

Mi a hobbija?  Kertészkedés, séta.

Van-e mottója vagy kedvenc idézete?  Ancsel Éva: „Lehet, hogy az életnek nincs értelme, de szappanbuborékot fújni a gyerekeknek – ennek egészen biztosan van.”

A tanárnőnek azóta megszületett harmadik kislánya is, így mostanában főállású anyukaként telnek napjai. (a szerk.)