artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Mára az érettségi vizsga letétele alapkövetelmény lett. Én már letudtam a nagy(nak gondolt) megmérettetést, ezért gondoltam megosztom az olvasókkal a tudásomat, véleményemet, és megkérdeztem néhány ismerősömet is a témával kapcsolatban.

Kezdjük az elején egy kis történelemmel. Először Poroszországban vezették be az érettségit 1788-ban, abból a célból, hogy korlátozzák az egyetemre jelentkezők számát. 1808-ban vette át Franciaország, majd 1838-ban Anglia, de Magyarországon már a 17. században felmerült egy ilyen vizsga szükségessége. Azonban csak 1851-től rendeznek itthon érettségi vizsgát, köszönhetően a Bach-rendszernek. Jelenleg ezzel a vizsgával zárjuk le középiskolai tanulmányainkat és helyettesíti a felsőoktatási felvételi vizsgát köszönhetően a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi rendszernek. Ennek lényege, hogy közép és emelt szinten is számot adhatunk tudásunkról. Az érettségi bizonyítvány megszerzéséhez elegendő a középszintű vizsga, de a felsőoktatási felvételit hivatott kiváltani az emelt szintű vizsga.

Körbekérdezősködtem a jelenleg középiskolába járó ismerőseim körében. Szerencsére többen is segítették munkámat válaszaikkal, így most át is lehet látni a helyzetet, hogyan is gondolkoznak az érettségiről azok, akiknek még a neheze csak most jön.

Átyin Regina: Érettségi után tovább szeretnék tanulni egyetemen vagy főiskolán pedagógiai irányban. Idén teszek előrehozott érettségit angolból. Nem tartok az érettségitől, a gimnázium megfelelő képzést biztosít, hogy jól felkészüljek! A jelenlegi tudásommal valószínű, hogy meg tudnám csinálni az érettségit, de a jobb eredményhez szükség van még a hátralevő 2 évre. Idegen nyelvekből emelt érettségit tervezek! (11. osztály/humán)

Bödő Aletta és Kéri Gitta: (mivel ők egyszerre válaszoltak értelmezhetőbb, ha harmadik személyben írom le – a szerk.) Már tettek előrehozott érettségit angolból középszinten. Aletta emelt szinten kémiából és biológiából, míg Gitta a kémia mellett angolból adta be vizsgajelentkezését. A Debreceni Egyetemre jelentkeztek, Aletta fogorvosi-, Gitta pedig vegyészképzésre. Az emeltszintű vizsgákat nehéznek találták a lányok, viszont állításuk szerint a középszintűekkel nem lesz probléma. Jelenlegi tudásukat még hiányosnak érzik, de ha kell, rászánják legtöbb szabadidejüket a tanulásra. (12. osztály/biológia-kémia)

Szabó Norbert: Eddig háromszor tettem előrehozott érettségi vizsgát, kétszer angolból közép-, illetve emeltszinten, valamint informatikából középszinten. A Debreceni Egyetem Informatikai Karára adtam be a jelentkezésemet gazdaságinformatikai képzésre. Nem hiszem, hogy gondot okozna a többi vizsga, hiszen májusban csak matematikából, történelemből és magyarból kell jól szerepelni. (13. osztály/humán)

Ványi Rebeka: Érettségi után szeretnék továbbtanulni, később pedig közgazdasági területen szeretnék elhelyezkedni. Előrehozott érettségit nem tettem. Nem félek a vizsgáktól, sőt már várom, kíváncsi vagyok, hogyan fog sikerülni, viszont emelt szintű vizsgát nem fogok tenni. Jelenlegi tudásommal nem minden tantárgyból szerepelnék jól. (11. osztály/közgazdasági)

Természetesen a kis közvélemény-kutatásomat relatívnak kell venni, hiszen akik kicsit bátortalanabbul állnak a vizsga előtt, azok nem szívesen osztották meg velem a gondolataikat, persze mindenesetre biztató, hogy többen tudatosan készülnek a továbbtanulásra. Jelen pillanatban az előrehozott érettségi már megszűnőben van, így a diákoknak erre nem lesz lehetőségük. Az emelt szint viszont, egyre népszerűbb, mivel a legtöbb felsőoktatási intézmény konkrétan leírja milyen emelt szintű vizsgát kell teljesíteni a felvételhez.

Cikkemnek az Éretlenségi címet adtam. Egyrészt, mert jól hangzik szerintem. Másrészt, be kell látni, hogy 18-19 évesen az embernek vannak tervei és vágyai, hogy mihez szeretne kezdeni, de nem mindenki döntésképes. Hatalmas a nyomás a felvételizőkön, ráadásul a döntés meghozatala után készülni kell(ene) az írásbeli vizsgákra, majd a szóbelikre. Szerintem az érettség itt jön be a képbe: jó időbeosztással meg lehet tanulni bármit. Aki éretten gondolkozik és ehhez méltóan készül, annak nem lesz különösebb problémája, aki pedig félvállról veszi, halogatva, annak lesznek meglepetések. Szóval én buzdítanék mindenkit, hogy jól hozza meg a döntéseit (igaz már le kellet adni, de sorrenden még lehet változtatni), jól ossza be az idejét a tanulásra, természetesen ne a szórakozás rovására. Kitartást mindenkinek! Az első vizsgaidőszak keményebb lesz! ;)

Sok sikert kívánok minden érettségizőnek a május-júniusi vizsgaidőszakra!

You have no rights to post comments