artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

 

 

 

Az előkészületeket idén a szalacsi és ottományi cserkészcsapatok vállalták magukra, akik egy nappal korábban érkeztek a helyszínre, hogy a táborozásnak megfelelően alakítsák ki a táborhelyet. A BICSISZ többi csapata szerdán reggel érkezett a háromnapos táborba.

A táborban Bihar megye tizennégy csapatának mintegy 240 cserkésze és cserkészjelöltje vett részt. Jelen volt a 2-es számú Érsemjéni Kazinczy Lajos Cserkészcsapat , 3-as számú Szalacsi Dr. Andrássy Ernő cserkészcsapat, a 4-es számú Érkörtvélyesi Dr. Balasi József cserkészcsapat, az 5-ös számú Paptamási Diószegi Dezső cserkészcsapat, a 6-os számú Köröstárkányi Verbőczy Kálmán cserkészcsapat, a 7-es számú Belényesújlaki Hunyadi János cserkészcsapat, a 8-as számú Margittai Pálffy Károly cserkészcsapat, a 9-es számú szentjobbi Szent István király cserkészcsapat, a 10-es számú Ottományi Komáromy Csipkés György cserkészcsapat, a 11-es számú Várasfenesi IV Béla király cserkészcsapat, a 12-as számú Érbogyoszlói-Albisi Irinyi József cserkészcsapat, a 13-es számú Hegyközcsatári Szent Ágoston cserkészcsapat illetve a 14-es számú Érmihályfalvi Kölcsey Ferenc cserkészcsapat.

Első nap, a táborépítést követően Borsi Lóránt a BICSISZ elnöke és Horváth Béla alelnök, táborparancsnok tartottak eligazítást a csapatoknak s nyitották meg a tábort. A megnyitót megtisztelte jelenlétével Sorbán Levente, a település polgármestere  is, aki elmondta, hogy megtiszteltetés számára az, hogy az általa vezetett település adhat otthont egy ekkora tábornak.

Az eligazítást és a cserkészinduló eléneklését követően a cserkészek több csoportba osztva ismerkedős játékokat játszottak. Első este amikor meggyújtották a tábortüzet, valamennyi csapat egy-egy népdallal mutatkozott be, majd megkezdődött az örsök közti zászlórablás valamint az éjszakai tábortűz őrzés.

Második nap reggelén a reggeli torna, a sátorszemle illetve a reggeli imádságot követően kezdetüket vették a sportvetélkedők. Csapatok közti focibajnokság, gólyaláb illetve sítalp verseny, valamint hordágyon cipelés szerepelt a programban. Az ízletes ebédet követően cserkészoktatás következett, szintén több csoportban. Cserkésztörténelem, törvények, csomózás, sípjelek, egészségügyi ellátás és a cserkészet egyházi vonatkozásának elsajátítása szerepelt a programban. Délután portya következett, melyen a közeli hegyet látogatták meg a cserkészek. Koraeste ellátogatott a táborba a Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ) vezetősége, Kasza Tamás elnök vezetésével.

Az esti tábortűz fénye mellett igazi jó hangulat alakult ki. A résztvevők nótára fakadtak, felnőttek, fiatalok és gyerekek együtt dúdolták a gyönyörű magyar nótákat, melyeket a melengető tábortűz még szebbé és meghittebbé tett.

Utolsó nap délelőttjén került sor a tábor kiértékelőjére, valamint az emléklapok átadására. Kihirdették a versenyszámok győzteseit is, az összesített pontszámok alapján a Szentjobbi 10-es számú Szent István cserkészcsapat lett a győztes. Ők vehették át a gyözelemért járó vándorkupát, mely az idei évtől vándorol majd évente, a tábori versenyeken legjobb eredményt elért csapathoz.

Borsi Imre Lóránt cserkészparancsnok megköszönte a cserkészek fegyelmezettségét, amelyet a tábor ideje alatt tanusítottak, továbbá köszönetét fejezte ki a csapatok parancsnokainak, illetve a segítőknek, akik a tábor ideje alatt segédkeztek, annak problémamentes lebonyolításáért. Köszönet illeti a Bihar Megyei Tanács RMDSZ frakcióját, az anyagi támogatásért, hisz ezáltal a tábor ingyenes volt, a résztvevők csak az utiköltségüket kellett fedezzék.

A harmadik szövetségi tábor jó hangulatban ért véget, a táborbontást követően egészen a buszok érkezéséig még jutott idő egy kis mókára is. A BICSISZ következő nagy találkozója az októberben megtartandó éves cserkésznap lesz, amelynek idén Ottomány ad otthont. Addig is jó munkát cserkészek!

A tábor emlékezetes momentumait Gálik Gyula hegyközcsatári cserkész tette emlékezetessé, az alábbi, általa komponált kis verssel:

Felsőlugas 2013.08.21. elérkezett az óra,
300 cserkész érkezett a hívó szóra.
A helyszín szép, az idő remek
az egész erdő a hangunktól remeg.
Minden jó, kacagás és móka,
kivéve, hogy 7-kor kelünk az "ordibátorra".

Az étel jó, mondhatni "remek"
ha krumplit látok a gyomrom már remeg.
A kicsik gátat csinálnak, a nagyok meg az eszük,
itt semmi sem biztos csak, hogy holnap is krumplit eszünk.
Az étel kicsit csíp, akárcsak hajnalban a hideg
ha eltűnik egy zászló, lesz mindenki tiszta ideg.

Összeállt a csapat, ami szintén érdemes egy szóra,
megszámlálhatatlan a velük éjjel átmulatott óra,
s vidáman alszunk el a tábortűz mellett, a nóta szóra.
Aludnánk mi szívesen sátorban is...ha lenne,
de Laci már majdnem mindet tönkretette.
S mikor felgyúl a tábortűz felcsillan a szeme
és már lehet tudni, hogy megint csak a baj lesz vele.
Szerencsére a csapat többi tagja "lökött"
hála neki minden estét átröhögök.

A lányok szépek, csak egy bajom van velük nekem,
hogy egyiksem akar foglalkozni velem.

Szép volt, jó volt, de haza kell most menni.

Jövőre próbáljon meg mindenki ismét ott lenni!


Tőtős Norbert,
a 8-as számú Margittai Pálffy Károly Cserkészcsapat parancsnoka

You have no rights to post comments