artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Debreceni Törvényszék ma tartott nyilvános ülést a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt Ágoston Tibor ellen indult büntetőügyben.

A másodfokú bíróság ítéletében a Debreceni Járásbíróság 2015. március 26-án hozott ítéletét akként változtatta meg, hogy az elsőfokú bíróság által kiszabott 300 napi tétel, összesen 750 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére a vádlott személyi körülményeiben bekövetkezett változásokra tekintettel 15 havi részletfizetést engedélyezett. A vádlottnak havi 50 ezer forintos részletekben kell a pénzbüntetést kifizetnie. A részletfizetés elmulasztása esetén – mivel ez esetben a pénzbüntetés teljes összege esedékessé válik - a vádlottnak fogházban végrehajtandó szabadságvesztést kell letöltenie. A Debreceni Törvényszék a Debreceni Járásbíróság ítéletet egyebekben helybenhagyta, így az a mai napos jogerős és végrehajtható.    

Kemecseiné dr. Hársfalvi Klára, a másodfokú büntetőtanács elnöke szóbeli indokolása során kifejtette: az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg a tényállást, indokolási kötelezettségének eleget tett, s a bűncselekmény minősítése is törvényes volt. Ágoston Tibor 2014 januárjában, amikor hollókamuként és hollókasztként beszélt a holokausztról egy nyilvános debreceni rendezvényen, megvalósította a nemzetiszocialista rendszerek bűneinek tagadása bűntettét.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom debreceni alapszervezete 2014. január 12-én a Don-kanyarnál elhunyt katonákra emlékezett Debrecenben, a Medgyessy sétányon lévő katonai emlékműnél. A rendezvényt 24 rendőr biztosította, az eseményen 30-40 hallgató vett részt. Közterület lévén a közelben bárki észlelhette az eseményt, így a rendezvény nagy nyilvánosság előtt zajlott. A megemlékezésen többek között Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője is felszólalt, két megemlékezést megemlítve. A vádlott szándékos szótévesztéssel és gunyoros hangnemben a holokausztról azt mondta: “Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, az elesettek, a másik pedig a hollókamu, bocsánat hollókaszt. Még mindig nem jó. A holokaszt – szándékos volt, elnézést kérek érte – és annak áldozataira való megemlékezés” – hangzott el a beszédben.

A beszédről készült videofelvételt valaki egy vidoomegosztó oldalra töltötte fel, így széles nyilvánosság számára vált elérhetővé a beszédben tett kijelentés, ezáltal Ágoston Tibor sértő szavairól nagy nyilvánosság szerzett tudomást. A kinyilatkozás alkalmas volt arra, hogy felháborodást, megbotránkozást váltson ki azokban, akik elkötelezettek az Alaptörvény által elismert és védett értékek mellett.A másodfokú bíróság sem tudta elfogadni a vádlott azon védekezését, miszerint ez csak egy szerencsétlen megfogalmazás volt.

You have no rights to post comments