precizbanner

halaszle

trendykari2019.06

19karivirag

gazdatél

ZöldVáros Szerelempark

aurabannermedium2

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

zoldvaros

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2019. december 16. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Sárgaborsóleves

Eszterházy csirkemell makaróni tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Zöldborsóleves

Milánói sertésborda

"B" menü:

Hamis gulyásleves

Csirkemell csíkok rizzsel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

koboreb

ilonabanner2018  

ablakállás

 

 olyan főzni, sütni szerető olvasóink ünnepi receptjeit vártuk 2014. december 24-én 17 óráig, akik szerették volna megosztani velünk ötleteiket, és ezáltal segíteni tanácstalanabb olvasóinknak.

 

 

 

Pályázni egy olyan 3 fogásos karácsonyi menüvel lehetett, amely tartalmaz levest, főételt és desszertet. Kértük, az ételek mindegyike legyen lehetőleg könnyen elkészíthető és nem túl drága, az alapanyagok helyi szinten beszerezhetőek, az elkészítési idő minél rövidebb.

A fenti szempontok alapján értékeltük a pályázatokat, a legeredményesebb recept tulajdonosa KIS KATALIN, aki egy kétszemélyes Katalin-tálat kap ajándékba a  JÓVOLTÁBÓL!

Gratulálunk!

Íme a nyertes karácsonyi menü:

Batyus halászlé

Hozzávalók 8 személyre:

  • 2-2,5 kg ponty
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 10 dkg piros arany
  • 4 apróhal (keszeg, kárász, törpeharcsa)
  • 35 dkg vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 6 paprika
  • 4 paradicsom
  • 1 szárított cseresznye paprika (lehet más erős paprika is)
  • 4 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika
  • A batyukhoz:
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 30 dkg halbelsőség (ikra, tej)

A pontyot megtisztítjuk, kifilézzük, megmossuk és beirdaljuk. Bedörzsöljük a sűrített paradicsom és 1 evőkanál piros arany keverékével, majd betesszük a hűtőbe. 

Az apróhalakat megtisztítjuk, a pontyról levágott fejből, a csontjaiból és az apróhalakból alaplevet főzünk 8 liter vízzel. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, a paprikát, a paradicsomot megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, és az alaplébe keverjük a cseresznye paprikával együtt. Hozzáadjuk a maradék piros aranyat, és lassú tűzön 3-4 órát főzzük. Ennyi időre van szükség, hogy a halcsontokból kifőjön az enyvanyag. Ha kell, a vizet pótoljuk főzés közben.

A belsőséget megtisztítjuk, annyi hallében, amennyi ellepi, kb. 10 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.

A batyukhoz a lisztből és a tojásból tésztát gyúrunk, és 1 órát pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk, 5x5 cm-es kockákra vágjuk, a közepébe rakunk 1-1 kiskanál főtt belsőséget, majd batyut formázunk belőle.

Ha megfőtt az alaplé, átpasszírozzuk egy másik lábosba. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, sózzuk, borsozzuk, jól kiforraljuk, hogy a habja elfőjön. Belefőzzük a halkockákat és a batyukat (kb. 10 perc). Forrón tálaljuk.

Baconben sült csirkemell citromos töltelékkel + Sajtos burgony püré

  • 1 kg csirkemell (csontos, lehetőleg bőrrel együtt)
  • olívaolaj
  • 8 szelet bacon
  • 3 ág friss rozmaring
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3 egész fej fokhagyma
  • 1 cirtom
  • A töltelékhez:
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 dkg reszelt parmezán sajt
  • 6 szelet bacon
  • 20 dkg ciabatta vagy kenyér felkockázva
  • 3 evőkanál aprított petrezselyem
  • 1 evőkanál aprított rozmaring
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • bors

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Tiszítsuk meg a csirkemellet, töröljük szárazra egy papírtörlővel. Kevés olívaolajjal kenjük be a húst minden oldalán, sózzuk, borsozzuk alaposan. A hús bőrös tetejét borítsuk be a baconszeletekkel, a szeletek minimálisan fedjék egymást is, és hajtsjuk be őket alul. A szeletek közzé tűzzünk kis rozmaringhajtásokat, majd a tetejét borsozzuk. A hagymát vágjuk cikkekre, tegyük a tepsibe, a helyezzük a tetejére a csirkét. Lazán fedjük be alufóliával, és süssük kb. 45 percig.

Közben a töltelékhez az aprított hagymát és fokhagymát pirítsuk aranybarnára kevés olívaolajon. A megsült hagymákat a serpenyő szélére húzva közepén kb. 1 perc alatt pirítsuk meg a fenyőmagokat. A tűzről levéve tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a töltelék többi alapanyagát, ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint, és alaposan dolgozzuk össze. Formázzunk a masszából gombócokat.

A húst vegyünk ki a sütőből, növeljük a sütő hőfokát 200 fokra. Az alufóliát levéve tegyük a csirke köré a félbevágott fokhagymafejeket és a gerezdekre vágott citromot, valamint a töltelék-gombócokat. Helyezzük vissza a tepsit a sütőbe 30 percre.

Sajtos burgonya püré:

  •  1 kg burgonya 
  •  sóízlés szerint 
  •  3 ek. vaj 
  •  3 dl  tej 
  •  20 dkg  sajt 

A burgonyát megpucoljuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. A sajtot apró lyukú reszelőn lereszeljük. 

2. Amikor megfőtt a krumpli, összetörjük, majd a tejjel és a vajjal összekeverjük, megsózzuk, végül visszatesszük a tűzre. A sajttal megszórjuk és kis lángon addig melegítjük, amíg a sajt is beleolvad.

Duplán gesztenyés torta

  • 50 dkg édes gesztenye massza
  • 8 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1,2 dl rum
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 10 dkg liszt
  • 6 lap zselatin
  • 2,5 dl tejszín
  • 5 evőkanál ribozlilekvár
  • 15 dkg étcsokoládédé 
  • 12 szem egész gesztenye (sült vagy főtt)

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd beleszitálunk 10 dkg porcukrot. A sárgáját összedolgozzuk 25 dkg gesztenyemasszával, 2 evőkanál rummal és a vaníliapéppel. Rászitáljuk a lisztet, összedolgozzuk, és végül a fehérjehabot is beleforgatjuk. 

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kibéleljük sütőpapírral egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját, és belesimítjuk a masszát. A sütőben 40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. 

A töltelékhez a maradék gesztenyét simára keverjük a maradék rummal. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és felolvasztjuk. Közben a tejszínt kemény habbá verjük. A zselatinnal összedolgozunk 2 evőkanál tejszínhabot, és a gesztenyemasszához keverjük. Beleforgatjuk a maradék tejszínhabot is. 

A tésztát vízszintesen három lapra vágjuk. Az alsó lapot megkenjük ribizlilekvárral, és köré kapcsoljuk a forma oldalát. Ráborítjuk a középső lapot, és megkenjük a krémmel. Ráborítjuk a felső lapot, és megkenjük a maradék lekvárral. Legalább 4 órára betesszük a hűtőbe. 

A csokoládét felolvasztjuk, a tortára locsoljuk, és megdermesztjük. A torta tetejére a maradék cukrot karamellizáljuk, megforgatjuk benne a gesztenyéket, és sütőpapírra villával szálakat húzunk. Hagyjuk megdermedni. A gesztenyéket a tortaszeleteket kijelölve a torta tetejére rakjuk, és a karamellszálakkal díszítjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Szóljon hozzá!