artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2023. március 20. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös tökleves

Roston jércemell cheddar sajtmártással, krokettel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Mostani beszélgetőtársamat, Erdei Zoltánt mindenki csak városunk gombaszakértőjeként ismeri, noha más életterületeken talán még nagyobb jártasságra tett szert. Hivatásában is jóval több tudással rendelkezik, mint egy "átlagos" gombaszakértő, emellett két nemzetközi színvonalú könyv írója, aki ifjú korában ígéretes sporteredményeket ért el. Mellesleg tehetséges előadó is, és általában amivel foglalkozik, azt komoly elmélyültséggel teszi.

Bár nemrég fejeztél be egy sikeres tanfolyamot, és a gombaszakoktatásban, valamint az itthoni munkádban is magas színvonalon helytállsz, kérésedre most hagyjuk ezt a területet. Emlékezzünk vissza a sportolói múltadra. Erről mesélj nekünk egy kicsit!

Az atlétikai pályafutásommal kapcsolatban csupán néhány elvi dolgot mondanék. Az 1986-1997-ig terjedő időszakban valóban szereztem néhány országos bajnoki címet korosztályomban, Európa több országában jártam válogatottként, s egy-egy esetben majdnem sikerült az országos csúcs is. 1997-ben a Németh Miklós Országos gerelyhajító versenyt megnyertem, ami az utolsó indulásom is volt egyben. A mai fejemmel azt mondom, nagyon örülök, hogy vége lett. Akkor azt hittem, valaki azért lesz olimpiai bajnok, mert több áldozatot hoz idejéből, akaraterejéből, és lelkében ott van akkor is, amikor más már régen kidőlt. Azonban a mai élsportnak mindehhez kevés köze van, de ezt hagyjuk, mert nem akarok illúzióromboló lenni. Viszont megtanultam általa a jellemet, az akaraterőt, az összpontosítási képességet és a fájdalomtűrést edzeni, így a benső nyereségem talán sokkal nagyobb lett, mintha mondjuk olimpiát nyertem volna. Sőt, az alázat első leckéit is ekkor vettem.

Egyszer másfél óra alatt országos korcsoportos bajnokságot nyertem súlylökésben és gerelyhajításban is, majd visszatérve a szállóra, lehajoltam a cipőmért és nem tudtam felállni, mert a derekamba becsípődött egy ideg. Akkor rögzítettem egy életre, hogy a sors pillanat alatt mindent elvehet. Egyébként, amikor az első könyvemet a kezemben tartottam, az nagyságrendben és minőségében is sokkal nagyobb élményt jelentett számomra.

DSCN0370erdei zoli

Az első könyved 2005-ben jelent meg, melyaz Antispiritualitás és modern "ezotéria" címet viseli. A második a Metafizikai egyedüllét fokozatai címet kapta, mely 2008-ban jelent meg. (A két könyv megtalálható városunk könyvtárában is.) Mi ihlette e két mű megjelenését?

Engem mindig a végletek érdekeltek. Mi a halál? Miért kell élni egyáltalán? Miért örülünk valaminek? Mi a különbség a gondolkodás és az érzelmek között? És így tovább. Kora ifjú éveimben szinte mindent elolvastam, amit a témában el lehetett és személyesen megkerestem az "ezotéria" nagynak mondott alakjait. (Szepes Mária, Müller Péter, stb.). Aztán, 2000-ben egy dolog kapcsán majdnem meghaltam, tényleg csoda, hogy visszajöttem ide. E halálélmény két dolgot véglegesített bennem: Az egyik, hogy az életben minden cél másodrendű és mulandó, és a legfontosabb, hogy az ember önmagát megismerje. Karrierizmus, vagyonhajsza, érvényesülés stb., ez mind olyasmi, amit az ember tisztultabb, vagy kiábrándító pillanataiban értéktelennek vél. Mit ér az, ha minden egyébről tudunk, de magunkat nem ismerjük?

A másik tanulság, hogy ami manapság ezotéria címén van az egész világon, annak semmi köze nincsen az eredeti, ősi tanításokhoz, sőt azoknak inkább kifordított és csúffá tett alászállításai. A halál jelentkezésekor semmit sem lehetett velük kezdeni. Akkor jött egy intuíció, hogy ezzel az egész Erdei Zoli 1jelenséggel szemben írnom kell egy átfogó tanulmányt, s az első könyvem így született meg. Természetesen ez éveken át naponta legalább tíz-tizenkét óra elmélyült foglalkozást jelentett a metafizikai-tradícionalitás doktrínáival. Gondoljunk bele: egy sokkal szellemibb korban, keleten, egy születetten királyi kvalitásokkal bíró valakinek - pl. Buddhának - éveken át emberfeletti erőfeszítésre volt szüksége, hogy arra jusson, amit elért, ma meg egy antikrisztusi- és pénzvilágban plakáthirdetéseken kínálnak azonnali megvilágosodást, gyógyulást és egyebeket mindenkinek. Hogy vehető ez komolyan? Itt akár leszögezhetünk dolgokat: a metafizikai szellemiség a beavatottak, vagyis értelemben, jellemben, kvalitásokban a legkiválóbbak útja volt, nem pedig az élet dolgaiból kimaradt csalódottaknak, elkeseredetteknek a boldogságpótléka. A tanítások legbensőbb lényegének megértése pedig az emberi értés és bátorság csúcsteljesítményét jelenti.

A második könyvem a szolipszizmusról szól. A szolipszizmus valamennyi szellemi doktrína, tanítás és filozófiai rendszer legvégső, esszenciális hátterét jelenti. A könyv első része egy válságtan, ami rámutat, hogy hová tart a modern ember, ha nincs szellemi konvergencia-pont az életében.  A visszajelzések alapján úgy tűnik, ezzel is hiánypótló munkát adtam ki a kezemből.

Bizonyára sokan próbáltak veled vitatkozni az előbbi sorokkal kapcsolatban?

Igen, de erre a válaszom a következő: Én magam, a saját nézeteim ellen sokkal több és sokkal kiválóbb ellenérveket hoztam fel, mint eddig minden ember együttvéve, és azok sem állták meg a helyüket.

Mivel töltöd a szabadidődet? Mi a hobbid?

Az egyik a történelem, abból is az 1848-49-es események, amibe eléggé belemerültem - persze más rálátással, mint ahogyan ma tanítják. Pusztán az, hogy térben és időben valahol - vagyis a történeti történelem síkján - mi zajlott le, egyfelől lényegtelen, másfelől nincs is értelme önmagában. Annyiban viszont nagyon jó, hogy rámutat, milyen történetiség-feletti, vagy más háttérerők ütköztek meg és merre konvergáltak az események. Egyébként általános történelemértelmezést nem is lenne szabad megadni. Először is alapállásokat kell tisztázni. El kell döntenünk, hogy evolucionista vagy tradicionális; jobboldali vagy baloldali szempontokat veszünk alapul. Az mindenesetre bizonyossá vált számomra, hogy csakis a metafizikai-tradicionális rátekintés az, amit napjaink durva történelemhamisítása nem tud megtéveszteni, továbbá a tapasztalati megfigyelések is ezt igazolják. Egyedül ez támasztja alá a doktrínáknak a korszakok tanaira vonatkozó állításait, hiszen a világ pontosan oda jutott, ami ezekben egykor leíratott.

erdei zoli 2És a másik?

Ami még eléggé fontos szerepet játszik életemben, az Johann Sebastian Bach. Nagyon sokat kaptam tőle. Inspirációt, erőt, kitartást és az isteni világok üzeneteit. A mi köreinkben Őrá szellemi óriásként tekintünk, metafizikai vonatkozásban ember-feletti emberként. Sokkal többnek tartjuk, mint amit akár a "minden idők legnagyobb zeneszerzője" cím jelenthet. A teljes életművét ismerem, az orgonaműveit különösen, zömét jegyzékszám szerint is tudom fejből. Tiszteletére megtanultam játszani orgonán, persze nem művészi szinten.

Lesz-e folytatás? Szeretnél más előadásokat tartani?

Szívesen tartanék előadásokat a metafizikai-tradicionalitás létszemléletéről, az emberi tudatfolyamatokról. Vagy legalább jó lenne, ha városunkban össze lehetne gyűlni bizonyos rendszerességgel, és komoly, értelmes dolgokról beszélgetni olyanokkal, akiket érdekli a saját létük értelme, de ugyanakkor rájöttek arra, hogy a modern életfelfogás nem vezet sehová. Sokan tudják, hogy szeretem szülővárosomat, és úgy gondolom, ezzel továbbadhatnék értékeket.

Köszönöm szépen, hogy megismerkedhettünk veled egy kicsit. Munkádhoz további sok sikert kívánok!

You have no rights to post comments