artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 16. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves pirított hagymával

Mediterrán csirkemell párolt rizzsel, wok zöldséggel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Mesét olvasni, hallgatni több mint szórakozás, beindítja a fantáziát, nevel és gyógyít, általa tartalmas beszélgetésekkel gazdagodhatunk. Olyan helyeket gyűjtöttünk össze, ahol az egész család belefeledkezhet a mesék varázslatos világába.

Családi meseút

A népmesék ősi kincsestárából merítő tanösvényekkel csalogat a Bükk ölelésében fekvő Noszvaj. A település legszebb pontjait bejáró Családi meseút 12 állomásán egy-egy gyönyörűen festett meseházikó várja a vándorokat gondosan kiválasztott mesével és próbatételekkel, amelyeket telefonunk segítségével akár meg is hallgathatunk. Miközben megkeressük a ládikókat, felfedezzük a falu látnivalóit is, köztük a De la Motte-kastélyt, a barlanglakásokat és a síkfőkúti tavakat.

Az első kulcsot, a térképet és a meseútlevelet két helyszínen, a Harmónia és a Rozika Cukrászdában vehetjük át kétezer forintért, és már indulhatunk is a varázslények felkutatására, a Szomorú királykisasszony, a Pipakupak gyerek és Zöldlevél királyfi meseházikójának felfedezésére. Mesekönyv-csereberére, apró meglepetésekre is érdemes készülnünk. Utunk végén sárkányvadász oklevél a jutalom.

Akik gyerekek nélkül érkeznek Noszvajra, azok válasszák a kifejezetten felnőttek számára összeállított Szerelmes meseutat, amely pajzán és szerelmes történetekkel fűszerezi meg kirándulásukat.

Ösvények és játszóterek

A Villányi-hegységben 2,5 kilométernyi mesét és kalandot tartogat az öt különböző tematika mentén, telefonos alkalmazással bejárható Hétágfa tanösvény. A téli erdő szépségeit is megmutató meseösvény rövid időre a történeteket meghallgató és a táblák hátoldalán található játékokat végigjátszó felnőtteket is gyermekké varázsolja.

hetagfatanosveny

A Hétágfa tanösvény 2,5 kilométernyi mesét tartogat
Fotó: Dunaszekcsői Webtévé

Oldjuk meg a boszimesekvízt, keressünk boszorkánykövet és varázspálcát, járjuk végig a fekete macskák ösvényét a soproni Lövérekben vezető Boszorkány meseösvényen! A nyolc állomásból álló útvonal a kalandpark bejáratától indul, kincses térképpel, ügyességi feladatokkal és boszorkányos történetekkel hív kisebbeket és nagyobbakat izgalmas kirándulásra a Károly-kilátó felé vezető út mentén.

boszorkasz meseosveny

Boszorkányok nyomában a soproni Lövérekben
Fotó: sopronikirandulas.hu

A gyerekekben tomboló felesleges energiák levezetésére mesés tematikájú játszótereket is választhatunk, ezekből többet is találunk Budapesten (Vuk, Zöld Péter, Pom Pom, Szaffi játszótér) és vidéken (Balatonfüred – Helka és Kelén, Hollókő – Holló Jankó mesejátszótér, Székesfehérvár – Koronás Park) egyaránt.

Hét próba

Klasszikus tündérmesei úton indulhatnak „szerencsét próbálni” a fővárosi Mesemúzeumba érkező gyerekek. A hét próba kiállása közben elsőként a mesék szereplőinek szófordulatait kell felismerniük, a varázserdőben pedig érzékszerveiket kell ügyesen használniuk a vállalkozó kedvű királyfiknak és királylányoknak, akikre az utolsó teremben a sárkányt legyőzése vár.

mesemuzeum erdo

A fővárosi Mesemúzeum varázserdeje
Fotó: Mesemúzeum

Kicsiket és nagyokat egyaránt ámulatba ejtenek a székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeum különböző stílusokban berendezett babaszobái, tökéletes miniatűr háztartási eszközei.

hetedhet muzeum

Miniatűr babaszoba a székesfehérvári Hetedhét Múzeumban
Fotó: Hetedhét Múzeum

Moskovszky Éva csodás játékgyűjteménye mellett az épületben Réber László jellegzetes grafikáiban is gyönyörködhetünk, amelyeken generációk nőttek fel, többek között Lázár Ervin és Janikovszky Éva meséivel.

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg.

Címlapfotó: Családi meseút Noszvajon - noszvaj.hu

You have no rights to post comments