precizbanner

gafem02

2019tavaszbanner

millenniumkicsi2

gazdatavasz

aurabannermedium2

trendybanner19

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

zoldvaros

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2019. augusztus 21. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Vegyes gyümölcsleves

Milánói sertésborda

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Zöldborsóleves

Rizses hús

"B" menü:

Zöldbableves

Sertéspörkölt tésztával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

koboreb

ilonatavasz2019  

ablakállásmuszakiboltallas

 

Legfőképp azért, mert amit emlékeink között nem ápolunk az szépen lassan, alattomosan eltűnik onnan. Mintha soha nem is lett volna ott! Mondok egy egyszerű példát. Háború utáni (szerencsére jóval utáni) derecskei polgárként, nekem már az volt a természetes, hogy közigazgatásilag Derecske Debrecenhez (mint megyeszékhelyhez) tartozik.

Azt is gondolnánk, hogy ez régen is így volt, hiszen Derecskét Hajdú településnek mondjuk, Debrecen pedig a „Hajdúság központja”, írom idézőjelben, mert tudtommal Hajdúböszörmény a „Hajdúk fővárosa”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Debrecenbe járunk ügyet intézni, gyógyulni, színházba stb. Nagyváradról, azt tudtuk, hogy zseniális költőóriásunk Ady, Kelet-Európa Párizsát „csinált” belőle, valamint ha át akartunk menni bőrkesztyűt vásárolni, akkor a goromba Román vámosoktól, olykor még egy pofon is leesett, hogy a megaláztatások egyik legmarkánsabb példáját említsem, melyek nyilvánvaló célja az volt, „Ne nagyon mászkálj ide Magyar”! No, hát nem is mászkáltunk! Nem is beszéltünk róla, szépen elfelejtettük!
Egyik riportom alkalmával beszéltem egy öreg paraszt bácsival Derecskén, aki elmondta, hogy annak idején, gyermek korában Berettyóújfalun keresztül Váradra vitték a termést piacra. Váradra? Kérdem. Váradra! Mondja. Nem Debrecenbe? Kérdem. Az közelebb van, húsz kilométer, Várad hatvan kilométer, háromszor messzebb van! Mondom. Debrecenbe? Kérdi. „Nem vót a semmi Váradho, Nagyvárad vót Biharország Fővárosa, mi bihariak oda tartoztunk, mindent ott intéztünk!” Mondta.
Valóban! Trianon után Bihar Vármegye legnagyobb része Romániához került. A „csonka” Bihar központja Berettyóújfalu lett, mely mellett Derecske kapott még megyei jellegű intézményeket, feladatokat. Hajdú-Bihar néven létrejött az új közigazgatási egység, melynek Megyei Jogú Városa Debrecen lett, ami így az ország második legnagyobb városává „hízhatott”.
Történelmi időket élünk, történelmi kérdéseket vethetek fel! A kettős állampolgárság intézményével vajon „újjáéled” Biharország? A határon túl élő Magyar állampolgárok szavazójogával vajon Biharország visszavág azoknak, akik a Tv-ben azzal riogatták a szavazópolgárokat, hogy csődbe megy az Ország, ha IGENnel szavazunk? Az első kérdésemre részben választ adhat portálunk születése is, melynek célja, a határon átnyúlva, Biharország híreinek egybegyűjtése, következménye pedig egy margitai szerkesztő-újságíró kolléga közreműködése. A második kérdésemre a választ talán megtudjuk 2014-ben. A híreket természetesen akkor is a berettyohir.hu juttatja majd el Önökhöz!

Rékasi Attila

Szóljon hozzá!