precizbanner

lily

tombola

aurabannermedium2

Berettyó Kártya 2017 borító

berettyosport

ilonaosz17

coaching2

karacsonyibannertrendy

virag

gazdatél

BoPi nyito banner uj

2017. december 18. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Tejfölös tökleves

Cigánypecsenye sült burgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Paradicsomleves

Sült oldalas hagymás tört burgonyával

"B" menü:

Gyümölcsleves

Brassói aprópecsenye sós burgonyával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

koboreb

precizbannerkicsifrissbeton

A múlt héten egy nap alatt két személygépkocsiban is tűz keletkezett Debrecenben. Mindkét jármű vezetője és a segítségükre siető járókelők is szakszerűen avatkoztak be. Szerencsére az ilyen jellegű események nem túl gyakoriak megyénkben, mégis felmerül a kérdés, hogy minden autóvezető tudná-e, mi ilyen esetben a teendő.

A medvehagyma gyűjtési szezonja március vége, április eleje. Sokan nincsenek azonban tisztában azzal, hogy a hazánkban több helyen is megteremő „vadfokhagyma” gyűjtése engedélyhez kötött. Emellett, mivel élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési előírások is ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a témában a legfontosabb tudnivalókat.

Az Összefogás Berettyószentmártonért Egyesület a hagyományokhoz híven 2016 júliusában is megszervezte a kalandtáborát, melyre 18 fő jelentkezett. A gyerekek minden nap tanultak valami újat, az egyhetes tábor alatt a kulturális rendezvényektől, a sportos ügyességi vetélkedőkön át, a kirándulásig mindent kipróbálhattak a táborozók.

170 éve, 1846. július 15-én nyitották meg Magyarország első, 33,6 kilométer hosszúságú vasútvonalát, Pest és Vác között. Az 1836. évi XXV. törvénycikk alapján megvalósult építkezés a Pestet Béccsel összekötő vasútvonal első magyarországi szakaszát jelentette, pesti végállomása a mai Nyugati Pályaudvar helyén felépített „pesti indóház” volt. A vonalon Petőfi Sándor is utazott, amelynek hatására írta meg a Vasúton című versét.

Vége a szavazásnak, Berettyóújfalu lakosai az Apostol együttes mellett döntöttek.

Végre tavasz van! Berettyóújfalunak pedig csodálatosan áll ez az évszak, így hát kezünkbe vettük a fényképezőgépet, s elindultunk fotózni - a fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik!

Lakossági fórumnak adott otthont a polgármesteri hivatal nagyterme március 14-én, a téma a helyi és helyközi autóbuszok közlekedésének tervezett átalakítása volt.

Kutatások szerint ma Magyarországon minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája; hetente egy nő, havonta egy gyermek veszíti életét az erőszakos cselekmények következtében.

Vannak akik figyelembe veszik, vannak akik nem. Vannak akik érzik a változást, hogy valami felgyorsult az elmúlt évtizedekben, vannak akik legyintenek rá. 

 

Vannak akik figyelembe veszik, vannak akik nem. Vannak akik érzik a változást, hogy valami felgyorsult az elmúlt évtizedekben, vannak akik legyintenek rá. 

Igen, a hulladék az emberrel egyidős. Koronként változott a hozzáállásunk, manapság pedig naponta képesek vagyunk valami újabb szennyező anyaggal terhelni nemcsak a környezetet, hanem magunkat is. Tudom, hogy már a csapból is a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés folyik, de úgy látszik lassan kortyolgatjuk.  Mai világunkban egyszerre vagyunk természetbarátok és szennyezők, amit a képek is mutatnak.  Szelektíven gyűjtünk, komposztálunk, nem vásárolunk agyoncsomagolt termékeket, mégis! Még mindig nem az igazi! Talán egyszer az lesz, vagy csak álom marad? Tény, hogy van mit fejleszteni, ugyanis elfordultunk kissé attól, ami körbe vesz minket, aminek  részei vagyunk.  Együtt lélegzünk a fákkal, a folyók sodrásával haladunk a vízen, és alig várjuk, hogy kisüssön a nap, hogy éltető erejével mosolyt csaljon arcunkra. A leírtakkal nem azt akartam kifejezni, hogy amit eddig elértünk azt tegyük félre, hanem azt, hogy nézzük  más szemszögből is! A minket körül vevő világ a mai napig  is számtalan titkot rejt magában, és jó lenne felfedezni, még mielőtt teljesen tönkretesszük.
 
Megyesi Ibolya
Bihari Szilárdhulladék-lerakó és Hasznosító Társulás
 

Zöld szemmel – Green eyes

Vannak akik figyelembe veszik, vannak akik nem. Vannak akik érzik a változást, hogy valami felgyorsult az elmúlt évtizedekben, vannak akik legyintenek rá. 

Legfőképp azért, mert amit emlékeink között nem ápolunk az szépen lassan, alattomosan eltűnik onnan. Mintha soha nem is lett volna ott! Mondok egy egyszerű példát. Háború utáni (szerencsére jóval utáni) derecskei polgárként, nekem már az volt a természetes, hogy közigazgatásilag Derecske Debrecenhez (mint megyeszékhelyhez) tartozik.

Városunk eleddig egyetlen mozija – a Szent István tér befejezéseként – újra régi pompájában tündököl. Az avató ünnepség szeptember 23-án volt...

Több százan tettek már magyar állampolgársági esküt városunkban, ám a szeptember 14-i eskütétel emlékezetes marad. Ekkor érkezett testvárosunk, Margitta népes küldöttsége a Városházára, hogy éppen  nálunk szerezze meg magyar állampolgárságát 22 felnőtt és két gyermekkorú...