Néhány hónapja eredeti olasz ínyencségekkel kényezteti Berettyóújfalu és a környező települések lakosságát a Paradicsom Pizzéria. Sokan hitetlenkedve térnek be a Toldi utca 1. szám alatti étterembe, aztán elvarázsolja őket a hely hangulata, a fatüzelésű kemencéből áradó illatok, majd az ételek elfogyasztása után minden kétségük elillan, és elégedetten nyugtázzák: ide máskor is visszajövünk! Az üzlet bátor megálmodói Kecskeméti Icus és párja, Sápi Norbi, akik nem először bizonyítanak Berettyóújfalu gasztrovilágában. Ha fogyasztottál már a kezeik alól kikerült ételekből, akkor tudod: bátran kísérleteznek, nem ismernek lehetetlent és a minőség tekintetében soha nem kötnek kompromisszumot.
- Paradicsom! Miért éppen Paradicsom?
A névválasztáson abszolút nem gondolkodtunk, a Paradicsom úgy adta magát! Zöldségbolt üzemelt a pizzéria helyén, a pizzához szorosan kapcsolódik, imádjuk az érett, lédús paradicsomot, mindenki tudja mi az, ha meghallja ezt a szót, könnyű kimondani, így lett egyszerűen magyarul csak Paradicsom.
- Van pár pizzéria a városban, de Berettyóújfaluban egyedüliként csak Ti süttök eredeti, autentikus nápolyi pizzát. Milyen feltételek szükségesek ehhez?
Az igazi nápolyi pizza fatüzelésű kemencében sül, azt az ízt, amit a tűz, a 400-450o -ra felmelegedett kemence ad, semmi nem tudja utánozni. Az alapokat Nápolyban tanultuk, az egyik legismertebb nápolyi pizzaiolótól. Ez nem csak egy étel, ez egy élmény! Nem hasonlítható össze egyik más pizza néven futó étellel sem! Tudjuk, hogy a magyar emberek többsége -így az újfalui emberek nagy része is - a jó sok feltétes, mindenféle húst tartalmazó, kenyérszerű pizzát szereti, vagy inkább azt ismeri pizzaként. Elkészítik otthon is és persze jól lakik egy pizzával az egész család, aránylag kevés pénzből, olcsó ételként.
Ennek tudatában, mégis a nápolyi pizza mellett tettük le a voksunkat, vállalva ezzel azt a kockázatot, hogy nem lesz rá igény a városban. Szerencsére, azért nagyon sokan jöttek el megkóstolni és váltak visszajáró vendégünkké, illetve a környező településekről, sőt Nagyváradról, Hajdúszoboszlóról, Püspökladányból és Debrecenből is sokan jönnek hozzánk.
- Mitől olyan pillekönnyű a nápolyi pizza?
A titok a részletekben rejlik: alapanyagok minősége (tengeri só, jó minőségű olasz búzaliszt, mindig ugyanolyan minőségű és összetételű tiszta víz); az elkészítés módja (dagasztás után fontos a tészta pihentetése megfelelő ideig, nálunk ez minimum 24 óra hűtőben); a sütés technikája (fatüzelésű kemencében 400+ fokon pillanatok alatt megsül - 90 másodperc)!
A mi pizzánk minden összetevője, kezdve a liszttől a feltétekig garantáltan csupa minőségi, többsége olasz eredetvédett termék. A más pizzákhoz képest a bekerülési költsége és a munkaigénye is jóval több. Egy pizzánk kb. 30 cm -es, de mivel kézzel nyújtjuk, kisebb nagyobb eltérések adódhatnak. A tészta alapjában véve vékony, mégsem ázik el, széle levegős és ami a legfontosabb, hogy nagyon finom, feltét nélkül is, isteni íze van. Az általunk használt feltétek Olaszországból származnak, így gyakran problémás a beszerzésük, sokat kell logisztikázni, hogy mindig mindenből legyen készletünk. A nápolyi pizza nincs megpakolva többféle hússal és zöldséggel, hisz azzal már el is veszítené az élvezeti értékét, ez a pizza nem arról szól, hogy húsimádó, songoku és ilyen-olyan családtag, munkatárs kedvence. Ez valóban pizza! Akik hárman-négyen, a családdal szeretnének jól lakni egyetlen pizzával, azoknak nem ajánljuk.
- A köztudatban az van, hogy a pizza bűnözés, nem tartozik az egészséges ételek közzé, telít, puffaszt és hízlal...
Nálunk egy pizza egyszemélyes! Nem telít el, nem leszel tőle bezabálva, maximum kellemesen jól lakva. Ez pedig nem azért van, mert kevés lenne rajta a feltét! Erre a tésztára nem kell több, élvezd az eredeti san marzano paradicsom tökéletes ízét, amihez jól harmonizálnak az olasz sonkák, szalámik és a különféle sajtok, kiegészülve rukkolával vagy bazsalikommal. Nálunk ennyi a pizza! Egészséges, kovászos tészta, nem fogsz tőle felfújódni és minden alapanyag tökéletes. Igazából ezek miatt drága egy pizza nálunk, az alapanyagok, a belefektetett munka megfizethetetlen!
De ezt a pizzát ehetik azok is akik odafigyelnek az étkezésükre, például egy sonkás pizza kb. 680kcal, és a makro összetevőik is megfelelnek egy főétkezéstől elvártaknak. Nincs utána lelkiismeretfurdalás! A gyerekeknek is tökéletes étel, nem kell attól tartani, hogy valami agyonfeldolgozott tésztaféleséget etetünk meg velük, megspékelve egy 12-20% hústartalmú feltéttel, ne talán trapistivel vagy más olcsó növényi sajttal, na itt ilyenről nincs szó!
- Berettyóújfalu lakosainak gasztrokultúrája nagyban eltér az olaszokétól, és nálunk egyáltalán nem jellemző, hogy hétköznap esténként étterembe járunk. Mi a tendencia, mikor telik meg jobban a Paradicsom?
A mi városunkban a pizza csak egy nasi, nincs olyan hagyománya, mint a nagyobb városokban, inkább este vagy hétvégén kívánják meg az emberek. Emiatt a déli és a délutáni órákra találtunk ki ajánlatot vagy nevezhetjük menünek is. Nem a szokványos ételeket kínáljuk ekkor sem, próbálunk egy kicsit ilyenkor is egészségesebb, igényesebb ételeket készíteni, amelyek az általunk preferált jó minőségű alapanyagokból készülnek. Persze azért az igényeket illik figyelembe venni és jól meg kell találni azt a középutat amit mi is szívesen készítünk és tőlünk is szívesen veszik meg a vendégek. Illetve jeles napok alkalmával készülünk mindig valami különlegességgel, újdonsággal, de ezek általában nem kerülnek fel állandó jelleggel az étlapra, mert vagy nagyon időigényes elkészíteni, vagy nehéz a hozzávalókat állandóra biztosítani.
Egyre többen érkeznek hozzánk nagyobb társasággal, voltak már Zalaegerszegről egy 40 fős kiránduló társaság, helyi baráti társaságok, helyi sportolók, debreceni focisták, ballagási összejövetelt, születésnapot, névnapot, házassági évfordulót is tartottak már nálunk a vendégek, sőt néhány első randinak is helyt adtunk már. Várjuk a jóidőt, hogy a vendégek a teraszon ülve is élvezhessék az ételeinket, pihenhessenek egy jó kávé vagy koktél, limonádé mellett.
Persze még korántsem vagyunk kész (a belső tér, a konyha, a terasz is még sok hiányossággal küzd), még mindig vannak tervek, elképzelések, amikkel többek és még jobbak lehetünk, ami teljesen más, mint az eddig a városban elérhető kínálat! Ehhez óriási segítség a gyönyörű kemencénk, amelynek adottságait igyekszünk még jobban kihasználni a későbbiekben is.
- Igen, a közösségi oldalatokat végigpörgetve egyértelműen látszik, nálatok aztán zajlik az élet! Folyamotasan terveztek-szerveztek valamit...
Tervek! Azok mindig vannak! A rövidebb távú tervekről nem beszélünk, azok úgyis hamarosan kiderülnek…, de vannak hosszú távú céljaink is. Nem titkolt szándékunk a pizzánkat minél ismertebbé tenni, minősíttetni a szakma nagyjaival, és felkerülni Magyarország pizza térképére, amihez eláruljuk, hogy nagyon jó úton haladunk. Persze még nagyon sok a tennivaló, akad munka bőven, de ismerve magunkat meg fogjuk csinálni. Ehhez kellenek a munkatársak, akikre mindig mindenben számíthatunk és ez fordítva is így van; kezdetek óta velünk vannak, megbecsüljük őket, egy család lettünk. Nélkülük, és persze a családunk támogatása nélkül mindez nem történne meg velünk!
4100 Berettyóújfalu, Toldi u. 1.
Rendelésfelvétel, asztalfoglalás:
+3630/341-0065
NYITVA TARTÁS:
Hétfő: ZÁRVA
Kedd: 12:00 - 20:00
Szerda: 12:00 - 20:00
Csütörtök: 12:00 - 20:00
Péntek: 11:00 - 21:00
Szombat: 11:00 - 21:00
Vasárnap: ZÁRVA